El nou centre cívic del Barri Vell i el Mercadal de Girona ja oferirà activitats al setembre

L'obra ha costat 1,5 MEUR i ha permès refer tot l'edifici històric

El nou centre cívic del Barri Vell i el Mercadal obrirà portes al setembre i, ja des de llavors, començarà a oferir activitats i cursos. L'edifici s'ha fet en només un any i les obres han costat 1,5 MEUR.

De l'edifici històric, que havia acollit anteriorment el Conservatori de Música, només se n'han mantingut les dues façanes i tota la resta s'ha buidat i s'ha aixecat de nou. L'edifici està repartit en planta baixa i quatre plantes més, amb un total d'onze sales i 847 metres quadrats. Per mantenir l'estètica d'edifici antic, s'han posat terres amb sanefes i ceràmica de la Bisbal en algunes parets.

L'edifici s'ha fet amb mesures per fomentar l'estalvi energètic.

L'edifici que acull el centre cívic està situat a les Voltes d'en Rosés i des de fa més de deu anys estava tancat. L'antic govern tripartit volia ubicar-hi pisos per a gent gran. Un projecte que, en arribar CiU al govern, va descartar per considerar que era "inviable" i molt car. Per contra, va proposar fer-hi un centre cívic atès que, segons defensa el govern municipal, era una reclamació de molts anys de la gent del Barri Vell.

El projecte arquitectònic ha consistit en mantenir només les dues façanes -per conservar el seu caràcter patrimonial- i la resta de l'edifici s'ha buidat completament, per fer-se tot de nou. L'edifici es distribueix en una planta baixa -on hi ha la recepció i una sala d'actes amb capacitat per a unes 80 persones- i quatre plantes més on s'hi ubiquen despatxos on s'hi traslladaran els Serveis Bàsics d'Atenció Social del barri (situats ara al carrer Albareda) i diferents sales per acollir tallers de cuina, activitats esportives o, fins i tot, una sala preparada per assajar grups musicals.

Les proporcions de l'edifici no permeten tenir cap sala de gran capacitat (n'hi ha tres però amb un aforament limitat d'una vuitantena de persones), però el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, ha recordat que aquest equipament s'ha de complementar amb el centre per a gent gran que s'ha projectat a la Central del Molí, al carrer Santa Clara. Berloso ha explicat que aquest projecte estarà acabat al juny de l'any vinent i que allà sí que hi haurà una gran sala i espais pensats per a gent gran.

Perquè l'edifici guanyi lluminositat, s'ha fet un pati interior al que donen sortida totes les plantes (excepte la planta baixa) i s'han posat lluernaris a la darrera planta (anomenada les golfes). Segons ha explicat la directora del centre cívic, Marta Combis, per fer-lo "acollidor" i perquè conservi el caràcter d'edifici antic s'ha optat per terres a base de sanefes antigues i també s'ha posat ceràmica de la Bisbal en algunes parets.

L'edifici compta amb avenços tecnològics per fer-lo més confortable. Per exemple, els usuaris faran servir targetes i no hi haurà claus per poder controlar i fer més fàcil l'accés a les aules. També hi haurà un sistema d'altaveus a totes les classes per permetre una millor comunicació entre les aules i s'han instal·lat sistemes de ventilació que renoven l'aire i permeten, per tant, un estalvi en calefacció i aire condicional.

Jornades de portes obertes

Aquest dilluns i dimarts s'han organitzat jornades de portes obertes perquè els veïns puguin conèixer el nou centre cívic, que obrirà portes al setembre. La directora ha explicat que s'ha fet un esforç de programació i que, quan obri, ja s'oferiran activitats per tal de treure el màxim rendiment a l'equipament. Entre avui i demà, els veïns poden anar al centre i gravar un missatge a càmera expressant un desig per al nou equipament. Amb les gravacions muntaran un petit audiovisual que es presentarà quan s'inauguri el centre cívic.

L'obra ha costat 1,5 MEUR i, segons el regidor, s'han ajustat al pressupost que tenien. "Hem complert tant en terminis com en pressupost", ha destacat Eduard Berloso.