El Festival Z de Girona i Salt 2024 posarà l'accent en tot allò que queda fora d'escena

Entre el 6 i el 9 de juliol combinarà els espectacles de joves amb un espai de diàleg professional

Entre l'11 al 14 de juliol, Girona i Salt tornaran a convertir-se en epicentre de la creació jove en arts escèniques. Sota la direcció de la jove gestora cultural Eva Ferré, el Festival Z es manté en la seva missió de donar visibilitat a artistes i companyies joves de menys de 30 anys que treballin en el món de les arts en viu. A més, es projecta com una plataforma d'acompanyament i promoció de materials escènics produïts a Catalunya, apostant pel mentoratge i diverses càpsules formatives.

El lema de l'edició d'enguany, 'Fora de lloc', neix del projecte desenvolupat amb l'alumnat del batxillerat escènic de La Salle i de l'Institut Santiago Sobrequès i Vidal de Girona. L'objectiu del lema és posar l'accent en tot allò que queda fora d'escena: posar el focus en el concepte "ob skené", que designava l'espai on tenia lloc la mort de personatges a la tragèdia grega (darrere de l'escenari, per no ferir la sensibilitat dels espectadors) i que esdevé un pretext per tractar tot allò que queda fora de l'escena actual, com són les censures, les dissidències, l'obscenitat o la idea d'ofensa, entre d'altres.

Enguany, el festival recupera la col·laboració amb el centre d'investigació escènica C.I.N.E. i el Festival Ciclop de Sineu, a les Illes Balears. L'acord es tradueix en un projecte de residències creuades i exhibicions tant a Girona com a Mallorca, en el marc dels festivals i espais involucrats. I manté l'estratègia de les "padrines", que promou l'assistència de professionals del sector perquè puguin generar sinergies amb les companyies convidades. Aquesta és una acció que es va iniciar en la primera edició del festival i que enguany ha permès convidar onze professionals del sector.

La programació

La programació escènica del Festival Z 2024 comptarà amb sis espectacles acabats, tres creacions en procés i sis embrions escènics, passant del teatre de text, a la dansa, la instal·lació o el teatre d'objectes. La inauguració del festival serà una festa-espectacle-activitat a càrrec del col·lectiu L'Última Merda: "La festa (menys) fora de lloc del Festival Z: amiga, ubica't".

Es podran veure propostes a El Canal de Salt, el Municipal de Girona, el centre cívic de Sant Narcís, i la plaça Pallol de Girona. L'últim dia del festival, com a cloenda, el festival proposa un pícnic musical a l'Estudi Taller Carles Fontserè de Porqueres: 'Escenes fora de lloc'.

Un mes abans de l'inici del Festival Z 2024, es presentarà la programació en detall al carrer. Això es farà el 6 de juny a les sis de la tarda a la plaça de l'Assumpció de Girona (davant del Centre Cívic Sant Narcís), on la cupletista Glòria Ribera i les companyies d'aquesta edició parlaran també d'allò que ocupa i preocupa al sector de les arts escèniques.