Figueres crearà una borsa d'habitatge de lloguer social

Comptarà amb un mínim de 40 pisos cedits per bancs i promotors

Figueres vol donar resposta a les necessitats de les més de 100 famílies desnonades a la ciutat i, especialment, a les d'aquelles que estan a un pas de ser-ho, és a dir, ha afegit l'alcaldessa, Marta Felip, a aquelles famílies que "estan a punt de creuar la línia de l'exclusió social" al perdre casa seva. És per això, i en resposta al protocol signat el passat 18 de juliol, que Figueres treballa per crear una borsa d'habitatges de lloguer social amb un mínim de 40 pisos cedits pels bancs i les API amb preus d'entre 150 i 250 euros mensuals. A més, el fons extraordinari de 150.000 euros destinat a ajuts al pagament del lloguer o la hipoteca, s'incrementarà un 25% anual a partir de 2014.

L'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest dilluns algunes de les mesures concretes que aplicarà per atendre la problemàtica de l'accés a l'habitatge de les famílies més desfavorides de la ciutat. Unes mesures que es van incloure en les conclusions de la Comissió Tecnicopolítica i Social d'Atenció als Afectats per Desnonaments de Figueres que es va presentar el passat 18 de juliol amb la participació del consistori i dels agents socials de la ciutat.


Entre les primeres mesures que s'aplicaran hi ha la creació d'una borsa d'habitatge de lloguer social amb un mínim de 40 habitatges cedits per entitats financeres i promotors immobiliaris. En aquest sentit, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha assegurat que el consistori realitzarà totes les accions necessàries, administratives i fiscals, per aconseguir un parc de pisos amb lloguers socials d'entre 150 i 250 euros mensuals per atendre les necessitats de les famílies afectades per un desnonament o per una dació en pagament.

En aquest punt, Felip ha recordat que les locals no són les administracions competents en matèria d'habitatge, però sí, ha afegit, les primeres que "perceben les dificultats dels seus ciutadans". És per això que el consistori de la capital de l'Alt Empordà "treballarà" per convèncer els propietaris de pisos buits de la necessitat de cedir-los a la borsa d'habitatge social aplicat les bonificacions que permeti la llei en tots els tributs que graven la propietat d'immobles cedits a usos socials. Així, Felip ha afegit que amb el mateix objectiu, també s'aplicaran les penalitzacions que permeti la llei a promotors i entitats financeres amb habitatges buits.

Segons ha explicat la regidora de Benestar Social, Dolors Pujol, es fa molt difícil precisar amb exactitud el nombre de famílies desnonades a Figueres. Amb tot, ha assegurat que la xifra superarà àmpliament el centenar. En aquest sentit, i amb l'objectiu de poder ajudar les famílies que pateixen aquesta situació, Figueres, en l'apliació d'un protocol signat el passat 5 de juliol, podrà conèixer "amb anticipació" els desnonaments previstos al partit judicial de l'Alt Empordà.

Ajuts al pagament de la hipoteca i el lloguer

Marta Felip ha apuntat que al marge de la creació de la borsa de lloguer social la "prioritat" serà donar resposta a les necessitats de les famílies que estiguin en perill de ser desnonades, és a dir, aquelles que "estan a punt de creuar la línia de l'exclusió social" al perdre casa seva. Per això, el consistori ha habilitat un fons extraordinari de 150.000 euros destinat a ajuts al pagament de quotes de lloguer o quotes hipotecàries. Un ajut, ha reconegut Felip, que no "resoldrà el problema" però que garantirà un marge de temps a les famílies afectades per resoldre la seva situació.

Aquest fons, que actualment és de 150.000 euros amb un màxim de 1.200 euros anuals per afectat, s'ampliarà un 25% anualment a partir de l'any vinent.