El bisbe electe de Girona pronostica un increment de laics fent celebracions litúrgiques

Fra Octavi Vilà considera que els conflictes polítics s'han de resoldre en el seu àmbit

Aquest diumenge la diòcesi de Girona tornarà a tenir bisbe, després de més de dos anys sense. Octavi Vilà, fins fa dos mesos abat del Monestir de Poblet serà el nou cap de l’església gironina.

Explica que va ser el 5 de febrer quan va rebre la proposta del nunci -l’ambaixador del Vaticà a l’Estat- per tal que ocupés el càrrec, però no va ser fins el dia 10 que va acceptar. "Necessitava uns dies de reflexió, fins que vaig dir que sí", explica.

En els dos mesos que porta com a bisbe electe, Octavi Vilà explica que s’ha emportat una "grata sorpresa" a la seu del Bisbat, per la quantitat de dones i laics que hi treballen. I és que aquesta és una de les prioritats de qui ha de dirigir l’església gironina els pròxims anys: donar més presència als laics.

En aquest sentit, Octavi Vilà explica que l’objectiu és també "acostar" l’església a l’actual societat que "és evident que és molt més laica". "La realitat és la que és i el nombre de preveres és reduït i la càrrega de treball que suposa per a ells una diòcesi de 300 parròquies és important", remarca el bisbe electe.

Per això, Octavi Vilà diu que hi haurà moltes més celebracions de la paraula, que és el que pot fer un laic o un diaca. Es tracta d’una celebració religiosa similar a una missa, però sense la consagració habitual que fan els capellans. "Hem de ser presents en els canals actuals i poder atendre els fidels enviant el missatge de l’església. Ens hem d’adequar a la societat actual", assenyala.

A banda, l’aposta per incrementar el nombre de diaques permanents és una de les línies que s’ha fixat el nou bisbe per intentar "arribar i servir" els fidels de les diferents parròquies gironines. Actualment només hi ha tretze diaques permanents, un nombre encara baix i que "seria bo que s’incrementés".

Vies de diàleg en conflictes polítics

El nou bisbe explica que, des del seu punt de vista, l’església ha de donar "orientacions generals sobre el model social com defensar els drets humans i el dret a la vida", però deixa clar que "no ha d’entrar en opcions polítiques concretes".  

Amb tot, Octavi Vilà creu que és important que la institució "busqui vies de diàleg" en els conflictes polítics. "Els conflictes polítics s’han de solucionar en l’àmbit polític i no pas en altres àmbits", destaca.

Abusos sexuals

Amb relació als casos d’abusos sexuals que hi ha hagut entorn de l’església, Octavi Vilà assenyala que el més preocupant són les "seqüeles que queden a la víctima, perquè es porta tota la vida". "Aquí el més important no és el nombre de casos que hi pugui haver, perquè un sol cas és massa. El que s’ha de fer és acompanyar la víctima", remarca.

De fet, per l’encara fra Octavi la manera en què s’ha abordat "durant molt de temps aquest problema" ha allunyat "la societat de l’església". "És evident que no s’ha fet bé", conclou.