Detingutdes 47 persones per falsificar els documents de la ITV

Oferien etiquetes de la inspecció a vehicles que tindrien dificultats per passar-la

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat dos grups acusats de falsificar els documents de la ITV i han detingut 47 persones, de les quals 32 a la demarcació de Tarragona i n'han imputat 78 més. Els dos grups oferien, a canvi d'entre 100 i 200 euros, a tallers i comercials de compravenda la possibilitat de passar la ITV a aquells vehicles que per problemes mecànics i d'homologació tindrien més difícil superar la inspecció o bé vehicles 'tunning'. Un cop tancat6 el tracte, els col·locaven una etiqueta falsa.

Així mateix, compraven vehicles de segona mà sense que tinguessin la inspecció en vigor i els revenien a un preu superior assegurant que havia passat el control enganxant-hi un adhesiu fals. Els fets es remunten a finals del 2011 quan els Mossos van detectar un augment dels vehicles que circulaven amb documentació falsificada de la ITV a Viladecans i Argentona. Mesos més tard la Guàrdia Urbana de Barcelona van alertar que havien immobilitzat 119 vehicles amb documentació de la ITV falsa. A més, les policies locals de Tarragona i Tordera també van advertir de la detecció de més casos.

Els Mossos van detenir dotze persones com a presumptes autores dels delictes de falsedat en document públic i estafa. Els detinguts actuaven en dos grups organitzats formats per sis persones de nacionalitat espanyola, un dels quals actuava des de Tarragona i l'altre des de Tordera, un dels membres dels quals se li van intervenir 250 etiquetes i el material per fer les perforacions i un tampó falsificat.

Els detinguts oferien a tallers i comercials la possibilitat de passar la ITV per a vehicles que tinguessin problemes mecànics o d'homologació per superar-la a canvi de 100 o 200 euros, depenent dels casos. Un cop tancat l'acord, hi enganxaven un adhesiu fals al parabrisa del cotxe amb l'any de caducitat, perforant la data de la nova revisió i segellaven la fitxa tècnica amb un tampó que simulava el de l'estació oficial de la ITV i amb la signatura de l'enginyer que havia fet la inspecció i els quilòmetres recorreguts.

A banda, els membres del grup també compraven cotxes de segona mà, amb un cost de 1.500 a 3.000 euros, que no tenien la ITV en vigor i els anunciaven més tard per Internet o l'estacionaven al carrer per a la seva posterior venda assegurant que ja havien superat les revisions. Abans de lliurar el vehicle al nou propietari, hi enganxaven l'etiqueta falsa, on s'indicava que la ITV estava suposadament en vigor amb la data de la nova revisió. Posteriorment, els compradors detectaven l'estafa i denunciaven els fets.

Els Mossos van fer inspeccions a sis establiments de compravenda de vehicles i tallers de Viladecans, Maçanet de la Selva, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Just Desvern i Albinyana (Baix Penedès). En aquestes inspeccions, es van detenir sis persones que es dedicaven a comprar i vendre vehicles de segona mà per la seva presumpta col·laboració en la distribució de fitxes falses.

Els Mossos han analitzat 520 fitxes tècniques intervingudes falses, tot i que han constata que n'haurien distribuït més de 1.500. En alguns casos, els vehicles van ser traslladats al dipòsit i immobilitzats per raons de seguretat ja que suposaven un risc per a la seguretat del trànsit.

En l'operatiu policial, els agents van detenir 29 persones més i en van imputar 78 més coneixedors dels fets, a qui es considera cooperadors del delicte de falsedat de document públic. La gran majoria dels titulars dels vehicles obtenien la documentació sense traslladar-los a cap taller o estació d'ITV i després de fer el pagament obtenien la fitxa en mà.

Una empresa oficial de Girona s'ha presentat com a part perjudicada, ja que els detinguts feien constar que aquests tràmits els feia una persona treballadora de la ITV i que posteriorment es va demostrar que no era així

Els Mossos han demanat als ciutadans que van passar l'ITV entre els anys 2012 i 2013 i no ho fessin personalment als centres autoritzats i no en disposin del justificant, comprovin que el número de codi de barres de la part posterior de l'adhesiu no sigui el 12104327, 12774819, 13102135 i 12266380. Si fos així, demanen denunciar els fets per evitar la immobilització del vehicle si es troben amb un control policia