Girona triplica les places a les llars municipals i n'ofereix setze més de gratuïtes a infants de 2 anys

El govern proposa adequar els trams de renda perquè més famílies paguin entre 60 i 160 euros al mes

Girona triplicarà les places per a nadons a les llars d'infants municipals i de les set que ofereix aquest curs es passarà a les 21. Les noves places d'i0 es concentraran a l'escola bressol La Baldufa. La regidora d'Educació, Queralt Vila, ha explicat que s'oferirà "una mirada individual a cada nadó" i que, per això, les aules integraran un espai on dormir i menjar "amb l'objectiu de reproduir els ritmes de casa".

En paral·lel, el curs vinent el consistori oferirà setze places més gratuïtes per a infants d'i2. A més, l'equip de govern proposa actualitzar els trams de renda perquè més famílies paguin entre 60 i 160 euros de quota mensual. En total, les nou llars d'infants de Girona -comptant les dues de la Generalitat- oferiran 669 places.

La preinscripció a les llars d'infants de Girona començarà el 6 de maig -tan presencial com en línia- però aquests dies ja es fan visites i jornades de portes obertes. L'Ajuntament centralitza el procés a les nou escoles bressol de la ciutat. Tant a les set que són municipals (La Baldufa, Cavall Fort, El Pont, El Tren, Garbí i La Devesa) com a les dues que depenen de la Generalitat (El Tarlà i Sant Ramon Nonat).

En total, per al pròxim curs les nou llars d'infants oferiran 669 places repartides entre infantil 0, 1 i 2 (aquestes últimes, gratuïtes). En global, són sis més que el curs actual. De tota l'oferta, 512 places seran en escoles bressol municipals; i les altres 157, a les de la Generalitat.

De cara al curs vinent, l'Ajuntament modificarà l'oferta a les llars d'infants municipals. El canvi més significatiu és que es triplicaran les places per a nadons, ja que de les set d'i0 que s'ofereixen a la llar d'infants Garbí ara es passarà a les 21. Aquestes catorze places se centralitzaran a La Baldufa, on hi haurà dues aules -amb dues educadores a cadascuna- que acolliran infants de menys de dotze mesos.

La regidora d'Educació ha subratllat que, amb l'objectiu de replicar al màxim l'ambient que els nadons tenen a casa seva, s'oferirà "una atenció individualitzada" a cada infant. Per això, les aules incorporaran un espai on els nadons puguin dormir i menjar. "Permetent que s'alimentin estant a la falda de les educadores volem reproduir els ritmes que tenen a casa seva", ha concretat Queralt Vila.

El curs vinent, Girona tindrà en total 28 places per a infants d'i0. Perquè a les 21 que oferiran les escoles bressol municipals s'hi sumen també les set que la Generalitat ja ofereix aquest curs a la llar El Tarlà.

En paral·lel, i amb l'objectiu d'afavorir "tant com sigui possible" el pas dels infants a l'escola ordinària, el curs vinent l'Ajuntament també oferirà setze places més per a alumnes d'i2 a les escoles bressol municipals. Per contra, però, es reduiran 24 places per a infants d'i1 (és a dir, els que tenen entre 12 i 24 mesos). Això es farà eliminant dos dels quatre grups que hi ha a La Baldufa; que, de retruc, també permetran incorporar les noves aules per a nadons.

Noves tarifes en funció de la renda

De cara al curs vinent, per a les set llars d'infants municipals, l'equip de govern també proposa fer una nova distribució dels llindars de renda a l'hora de fixar els preus públics que pagaran les famílies. Queralt Vila ha explicat que fa dotze anys (des del curs 2012/2013) que aquests trams no s'actualitzaven, i que ara s'ha establert un altre esgraonat prenent com a referència l'Indicador de Renda de Suficiència (IRSC) que fixa la Generalitat.

Amb la nova proposta, la regidora d'Educació ha concretat que es fa "una distribució més equitativa", i que a la pràctica, això suposarà que més famílies de la ciutat paguin entre 60 i 160 euros mensuals per portar els fills a les llars d'infants. Seran les que es trobin incloses entre els trams 1 i 5 del nou escalat (en total, n'hi haurà fins a 9).

"D'aquesta manera, moltes més famílies es beneficiaran de preus socialment més justos, i aquesta progressivitat afavoreix l'equitat i la inclusió", ha subratllat Queralt Vila. La nova proposta de tarifes ha de rebre, això sí, l'aval del ple municipal. La intenció de l'equip de govern és incloure'l a l'ordre del dia del ple de maig.

En paral·lel, aquest curs vinent l'Ajuntament de Girona també establirà un preu públic pel servei de berenar a les llars d'infants (que s'afegirà als de l'acollida matinal i als del dinar).

345 places a l'Escola de Música

Coincidint amb la preinscripció a les llars d'infants, l'Ajuntament de Girona també ha explicat com es portarà a terme la de l'Escola de Música. En aquest cas, per al proper curs s'oferiran 345 places de programes formatius. La majoria -en concret, 168- seran per a formacions bàsica, dirigides a infants d'entre 7 i 11 anys. També n'hi haurà 80 més per a sensibilització; és a dir, per als alumnes més petits (d'entre 5 i 6 anys).

En total, l'Escola de Música ofereix un ventall de divuit especialitats instrumentals. Apart dels programes formatius, també s'ofereix la possibilitat que hi hagi alumnes que puguin inscriure's a assignatures soltes. L'oferta de l'escola es complementa amb 110 places per als diferents cors que té el centre (els Geriona i la Coral Farinera) i 100 places més per a l'aula oberta d'edició musical.