Troben un joc de taula i gran dolium conservat sencer al jaciment d'Empúries

També s'hi ha localitzat noves àmfores i monedes de plata i bronze

Els responsables del jaciment d'Empúries han presentat aquest dijous les darreres troballes fruit de la feina dels 30 arqueòlegs d'arreu del món que han participat al 67è Curs d'Arqueologia. Entre les descobertes fetes a la zona anomenada 'insula 30', concretament en diversos establiments comercials o productius d'aquest sector, s'ha localitzat i excavat un gran dolium, una mena de gran àmfora amb capacitat superior als 800 litres, perfectament conservat i sencer.

També s'han trobat una gran quantitat d'àmfores dins un possible celler, així com monedes de bronze i un dracma de plata, una moneda molt poc comú. La troballa més curiosa ha estat les fitxes d'un joc de taula semblant a les dames actuals. Un any més, i ja en van 67, joves arqueòlegs de tot el món han treballat durant tres setmanes al jaciment d'Empúries, a l'Escala, en el Curs d'Arqueologia. Aquest dijous, un dia abans que finalitzi, s'han fet públics els resultats de les excavacions .

Segons ha explicat Marta Santos, coordinadora del MAC-Empúries, els treballs s'han dut a terme en dues 'tabernae' o establiments comercials d'època romana altimperial ja excavats l'any passat. Una, a la banda sud-est i, l'altra, a la banda sud. En aquesta última han aparegut les restes del que podrien ser uns petits forns per reparar eines i per ús domèstic, mentre que l'excavació de l'altre local, el de la banda sud-est, ha permès localitzar, en un nivell inferior, una acumulació d'àmfores que podrien correspondre a un petit magatzem o celler.


En una tercera 'tabernae' els arqueòlegs han descobert la peca més interessant: un gran 'dolium', amb capacitat per més de 800 litres, que es trobava encaixat al sòl, i que correspon a una fase anterior d'ús d'aquest espai. Els 'dolia' eren grans recipients ceràmics per emmagatzemar vi, oli, o altres productes en època romana. Aquest, pel que han constat els experts, podria haver estat utilitzat com abocador perquè al seu interior s'han trobat restes de menjar.

Segons Marta Santos, la troballa més "curiosa" ha estat un joc de fitxes blanques i negres que haurien servit per jugar a jocs de taula molt semblants als actuals. A les excavacions no s'ha trobat el tauler, que normalment era de pedra.

A part de tot això, també s'han recuperat diversos objectes de la vida quotidiana romana com ara diversos objectes ceràmics, eines de metall i nombroses monedes romanes de bronze. Igualment cal destacar la troballa d'una moneda de plata corresponent a les emissions de dracmes d'Emporion.