La Coordinadora d'ONG reclama a Foixà que permeti el centre d'acollida de menors

Insta l'Ajuntament a "fer prevaldre" el dret de protecció dels infants i no caure "en discursos xenòfobs"

L'Ajuntament de Foixà (Baix Empordà) intenta evitar que la casa de colònies El Mercadal passi a ser un centre d'acollida de menors no acompanyats. A banda de mostrar l'oposició tant del consistori com de part dels veïns de la població, l'Ajuntament també ha publicat un edicte per suspendre l'atorgament de llicències relacionades amb l'allotjament de grups d'infants i joves "ja sigui per realitzar-hi activitats educatives en el temps lliure, culturals, de lleure, o com a centre d'acolliment per a joves".

La Coordinadora d'ONG considera que aquesta resolució és "una argúcia que atemptat contra els drets humans i els drets dels infants" i reclama a l'Ajuntament que rectifiqui. A més, en un comunicat, considera que el consistori "ha atiat de manera intencionada el malestar d'alguns dels veïns" per justificar una decisió política i considera que això és "irresponsable" perquè posa en risc la convivència i la cohesió social.

Les ONG de la demarcació consideren que és un exemple "clar d'ús electoralista de la immigració com a arma política" i seguint uns interessos "tàctics" en l'avantsala de les eleccions catalanes.

La Coordinadora sosté que els ens locals tenen un paper a jugar "en el fre de la xenofòbia i el racisme", i que assumir discursos "més propers a l'extrema dreta que a la garantia dels drets de tothom" és "molt greu", sobretot quan es relacionen amb infants.

El marc legal és "clar" en aquest sentit, segons la Coordinadora, perquè tant la Declaració universal dels Drets Humans com la Convenció de les Nacions Unides dels drets dels infants, ratificada per l'estat espanyol, estipula la importància del paper de les institucions en la defensa i la protecció del benestar dels infants com a col·lectiu especialment vulnerable i necessitat d’atenció.

A més, la llei de Protecció Jurídica del Menor dictamina que "en les mesures que concerneixen els menors que adoptin les institucions" prevaldrà l'interès superior (dels menors) sobre qualsevol altre interès legítim que pogués concórrer, i la llei catalana dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència dicta que "l'obligació de vetllar pel respecte efectiu dels drets dels infants i els adolescents és una responsabilitat de la família, de tota la ciutadania i, molt particularment, de tots els poders públics".