Desmantellada una organització criminal internacional de tràfic d'haixix amb ramificacions a Llers

L'operació policial se salda amb nou detinguts i més de 1.300 quilos de droga intervinguda

Una operació conjunta de la Policia Nacional espanyola i la Policia Nacional francesa, coordinada per l'Europol, ha desarticulat una presumpta organització criminal internacional dedicada al tràfic de droga, sobretot haixix, utilitzant vehicles robats.

La investigació ha determinat que la banda traslladava les substàncies estupefaents per carreteres des del sud d'Espanya fins a França, passant per les comarques gironines. El dispositiu s'ha saldat amb nou detinguts i més de 1.300 quilos de droga comissats. Una de les cinc entrades i escorcolls que han fet ha estat a Llers (Alt Empordà), mentre que les altres s'han centrat en immobles de Màlaga, Còrdova i Sevilla. També hi ha hagut registres a França.

La investigació va començar a finals de l'any passat. La policia seguia la pista una organització criminal especialitzada en robar vehicles a la zona de Lió. La policia francesa va poder determinar que els delinqüents havien traslladat un dels cotxes fins a Perpinyà i que, des d'allà, havien travessat la frontera cap a l'estat espanyol. Els investigadors sospitaven que la banda podia estar utilitzant els vehicles per transportar droga, el que es coneix com a mètode 'go fast'.

A través dels canals de cooperació, els dos cossos policials van engegar l'operació conjunta que ha permès identificar l'organització criminal que actuava entre Espanya i França.

Així, han pogut determinar que, després de robar els vehicles, els carregaven amb droga i els amagaven en un habitatge d'un municipi de Còrdova, des d'on acabaven fent el recorregut per carretera per dur la substància fins a França, on la distribuïen a altres narcotraficants repartits per diferents regions del país.

Els dispositius de vigilància a Còrdova, Màlaga, Sevilla i el Camp de Gibraltar van permetre recopilar informació sobre el 'modus operandi' de la banda i identificar els traficants implicats en les operacions de càrrega, guarda i transport de la droga.

Aquest febrer, els investigadors van localitzar un dels vehicles prèviament sostrets en territori espanyol, van identificar el conductor i van comunicar a la policia francesa que, després de carregar droga al Camp de Gibraltar, els sospitosos l'havien traslladat fins a Còrdova. El cotxe es va estar allà fins al març, quan el van tornar a moure en direcció a França. Les policies van muntar un dispositiu per controlar el desplaçament de la droga fins a Lió.

D'aquesta manera li van seguir el rastre fins a la localitat de Chasse-sur-Rhonê, on el van interceptar. Allà, van detenir sis dels investigats principals, que estaven controlant la descàrrega. L'endemà en van arrestar dos més a Perpinyà, responsables de la logística de recuperació dels vehicles i la seguretat per garantir el salt de la frontera de manera clandestina.

Després d'això, les policies han fet diverses entrades i escorcolls, una de les quals a Llers. En els registres a l'Estat, han comissat cinc farcells d'haixix amb la mateixa inscripció que la droga intervinguda a França. També han recuperat un vehicle sostret a França l'any 2023, utilitzat per l'organització per transportar droga.

Les policies donen l'organització per desmantellada. A banda dels vuit arrestats a França, també han detingut un sospitós a Còrdova. El dispositiu s'ha saldat amb el comís de 1.300 quilos d'haixix, 38 de cocaïna, dues armes curtes de foc, munició i 56.000 euros en efectiu.