Calonge reparteix 10.000 airejadors d'aixeta per rebaixar la despesa d'aigua

Es distribueixen en diversos punts del municipi

Dins el context d’emergència per sequera, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà) ha començat a repartir 10.000 airejadors o reductors de cabal gratuïts que permeten rebaixar fins al 60% del consum d’aigua en cada aixeta.

El consistori els està distribuint a través de diversos mètodes: des de l’oficina d’atenció al client d’Agbar, on la ciutadania els pot anar a recollir; a la carpa informativa que l’àrea de Medi Ambient instal·la els dimecres al mercat de Sant Antoni i els dijous al de Calonge, on també faran tasques de sensibilització.

També a les escoles i als casals d’avis; i a través de Turisme i de les agències immobiliàries, especialment per conscienciar els visitants establerts en Habitatges d’ús Turístic. La intenció és arribar també als càmpings.

La regidora de Medi Ambient, Lídia Sánchez, explica que “un 60% en una aixeta és moltíssim. El consum que pots reduir pel que fa a cada domicili és poc, però tot suma, és molt important. Nosaltres som un municipi on pràcticament tot el consum és domèstic” i afegeix que “com a municipi estem consumint un 11% més del que indica l’Agència Catalana de l’Aigua. Fent un petit esforç podem assolir el que ens marquen i, fins i tot, millorar-ho”.

Més enllà d’iniciatives tan visibles com aquesta dels airejadors, s’han engegat diversos projectes pel que fa a l’eficiència de la xarxa d’aigua al municipi: la instal·lació de reductores telecontrolades que redueixen el consum nocturn d’aigua i minven les pèrdues per fuites.

Seguidament, l’activació de pous municipals que permeten més autosuficiència i dependre menys de l’aigua que es compra a l’ACA; la renovació del parc de comptadors, amb la implementació d’un comptador de telemetria que acabarà permetent un control individual a cada consumidor.

Finalment, la sectorització del municipi en diferents trams, que possibilita actuacions localitzades a la xarxa sense afectar tot el municipi.