El PSC acusa CiU de gastar més de 3 MEUR en despeses prescindibles a Girona

Pia Bosch acusa l'equip de govern de malbaratar recursos en informes externalitzats, "propaganda" i comunicació

El grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Girona ha acusat a l'equip de govern de CiU d'haver gastat més de 3 MEUR en el darrer any amb despeses que considera "prescindibles". Els socialistes han fet un recull d'aquestes inversions que no consideren necessàries i han denunciat que s'han encarregat informes externs, s'han fet aportacions a entitats supramunicipals o s'ha invertit en comunicació i "propaganda".

"Constatem que el govern de CiU és un govern d'aparador que gasta sense invertir", ha manifestat la cap de l'oposició, Pia Bosch. El PSC calcula que durant els dos anys de govern de CiU, la quantitat invertida en accions "prescindibles" arriba als gairebé 4,5 MEUR. El PSC ha acusat l'Ajuntament de Girona d'haver gastat 3.058.575 euros en "despeses prescindibles" des del juliol de 2012 fins ara.

Una xifra que, sumada als 1.414.873 euros de despeses "prescindibles" comptabilitzades pel grup municipal socialista durant el primer any de govern de CiU, ascendeix a un total de gairebé 4,5 MEUR en els dos anys que fa que governa la federació nacionalista.

"Constatem que el govern de CiU és un govern d'aparador que gasta sense invertir", ha criticat la cap de l'oposició a Girona, Pia Bosch, que ha comparegut acompanyada de la responsable del seguiment i control de l'àrea d'Hisenda, la regidora Sílvia Paneque.

Segons el PSC, aquestes dades s'extreuen del balanç que han fet de la gestió econòmica del govern de CiU a l'Ajuntament de Girona, analitzant la liquidació del pressupost del 2012 i elaborant un recull amb les despeses que, a criteri dels socialistes, són "prescindibles".

Crítiques a la gestió i a les prioritats de CiU

Pia Bosch i Sílvia Paneque han criticat que el govern de CiU fa una gestió econòmica "totalment inadequada en el moment de crisi actual". Bosch ha insistit en què tant els pressupostos del 2012 com el del 2013 s'han incrementat lleugerament i, per tant, interpreten que no hi ha una "manca de diners sinó un canvi de prioritats". En aquest sentit, Bosch ha subratllat que en un moment de caiguda de la inversió pública per part de la Generalitat i de l'Estat, l'ajuntament "no ho ha compensat" i ha rebaixat un 69% la inversió per habitant, passant dels 265 euros per habitant l'any 2011 a 84,58 euros el passat 2012, segons càlculs aportats pel PSC.

El PSC també ha criticat que, mentre que la majoria de ciutats mitjanes catalanes destinen entre un 5% i un 10% del pressupost al foment de l'ocupació, a Girona es va destinar un 1,73% el passat 2012, el que suposa uns 40 euros anuals per a cada aturat.

A banda de fer una anàlisi i balanç de la liquidació del pressupost municipal del 2012, el PSC també ha presentant un còmput de despeses que considera prescindibles. En total, els socialistes denuncien que CiU ha invertit un total de 3.058.575 euros en estudis i
informes externalitzats, audiovisuals, vídeos i fotografies, materials i aportacions a organitzacions supramunicipals, despeses "prescindibles" de personal i "propaganda", entre d'altres.

A més, Bosch ha advertit que a aquesta xifra de més de 3 MEUR cal sumar-hi el dèficit de la Generalitat assumit per l'ajuntament que ha hagut de fer front a 200.000 euros per a les escoles bressol i 470.000 euros més de l'Agència Catalana de l'Aigua.

El PSC ha advertit que seguirà fent un control de les despeses de l'equip de govern. "Esperem que els acords que vam tancar amb CiU per permetre l'aprovació del pressupost d'aquest 2013 serveixin per corregir aquesta tendència i per prioritzar la lluita contra l'atur, la reactivació econòmica i la inversió per habitant", ha conclòs la portaveu socialista a l'ajuntament.