Mas avisa que un mal objectiu de dèficit per Catalunya pot perjudicar Espanya

El president defensa la "igualtat d'oportunitats" però no l'"igualitarisme" per a aquells que poden "estirar el carro"

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha alertat que si l'Estat no fixa l'objectiu de dèficit que necessita Catalunya això perjudicarà el conjunt de l'economia espanyola. "Si no se'ns dóna el que necessitem no podrem estimular la nostra economia i, si no podem, el conjunt d'Espanya i del sud d'Europa ho patiran", ha declarat. Mas ha defensat que l'Estat ha de donar igualtat d'oportunitats a tots els territoris però no "igualitarismes" i, per això, ha reclamat que cal ajudar "i no castigar" les economies productives com la catalana que "estiren del carro".

El president ha fet aquestes declaracions durant la inauguració d'un nou centre tecnològic i una nova planta de producció de Comexi. En els propers dies, l'Estat ha de donar a conèixer l'objectiu de dèficit per a cada comunitat autònoma per aquest 2013. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut llençar un missatge a l'executiu espanyol i ha advertit que si Catalunya no té l'objectiu que necessita "ho patirà" la resta de l'economia espanyola i també les economies del sud d'Europa.

Mas considera que l'economia catalana és l'única que està preparada per fer un "salt qualitatiu en creixement econòmic" però que necessita que l'administració central ho permeti fixant "l'objectiu de dèficit que necessita Catalunya" per permetre que la Generalitat tingui marge per incentivar l'economia.

El president del Govern ha defensat que l'economia catalana és innovadora, industrial i exportadora i que és un dels "motors econòmics" de l'Estat. Per això, ha demanat al govern espanyol que "l'ajudi" i que "no la castigui". "Si no entenem que als grans motors productius com Catalunya se'ls ha d'ajudar, aleshores ens equivoquem", ha afirmat Mas, que considera que a Espanya "ha passat el contrari perquè, en paraules de Mas, "gairebé sempre" s'han primat territoris que no eren motors econòmics i no "arrossegaven el conjunt".

Per això, el president ha defensat que l'Estat ha de garantir uns estàndards "més o menys similars" pel que fa a les polítiques de l'Estat del Benestar a totes les comunitats autònomes però ha criticat que el govern espanyol hagi "castigat" els territoris més innovadors i productius. "Hi ha d'haver igualtat d'oportunitats però no igualitarismes per a aquells que poden tirar del carro", ha manifestat.

Segons el president, Catalunya es troba en un "moment molt delicat" en la trajectòria com a país. "Ens ho estem jugant gairebé tot", ha alertat. Per això, ha insistit que si es "castiga" l'economia catalana, les conseqüències les pateix tothom. "Si això s'entengués, les coses al conjunt de l'Estat i al sud d'Europa haurien anat millor, però mai és tard per confiar que això canviï", ha apuntat.

Inauguració de noves instal·lacions a Comexi Group

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la nova planta de producció i el nou centre tecnològic de Comexi Group de Riudellots de la Selva (Selva). Ho ha fet acompanyat del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí; l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Riudellots de la Selva, Montserrat Roura, entre d'altres personalitats.

La primera part de la visita s'ha fet a la nova planta de producció - el MasJoals Mechatronic Unit- destinada al muntatge de maquinària per a la impressió d'envasos flexibles. L'obertura d'aquesta planta, de 1.350 metres quadrats, ha suposat la creació de dotze llocs de treball i la previsió és que es pugui incrementar fins a la cinquantena.

L'acte ha servit també per inaugurar oficialment el nou espai de formació i innovació, el Centre Tecnològic Manel Xifra Boada, on el grup hi ha invertit 7 milions d'euros. Aquest centre neix amb l'objectiu de convertir-se en un referent mundial dins el sector que se centrarà en quatre eixos principals, com són les activitats acadèmiques i de formació, la consultoria, la innovació i el desenvolupament d'un laboratori industrial. Aquest 'Demo Center' és un espai de 2.200 metres quadrats on s'inclou maquinària pròpia per fer demostracions personalitzades a clients i col·laborar amb proveïdors.

El president de Comexi Group, Manel Xifra, ha recordat el fundador d'aquest negoci familiar, que dóna nom al nou centre tecnològic, i ha subratllat que seguiran treballant amb l'"esperit de col·laboració" i "intercanvi de coneixements" tal com va fer ell en els seus inicis, tot dient que va ser capaç de "teixir un sentiment" de tota la comunitat del "packaging flexible" a què es dedica aquesta empresa. Durant el seu discurs, Xifra també ha manifestat l'aposta de creixement del grup per convertir-se en un dels "pocs subministradors globals del sector", ja sigui a nivell de productes com de la incorporació de noves línies.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha reconegut la "bona feina" feta per aquesta empresa que l'any que ve complirà 60 anys i l'ha posat com a exemple d'aquelles empres catalanes que han apostat per la innovació, exportació i el seu caràcter industrial, uns elements claus per poder superar el context de crisi actual.

Durant el matí, Mas també ha visitat l'empresa Frigorífics Costa Brava de Riudellots -que fa uns mesos va aconseguir l'homologació per exportar carn de porc als EUA, convertint-se en la primera empresa de l'Estat en aconseguir-ho- i l'empresa de taps de suro Francisco Oller de Cassà de la Selva.