Portbou ret homenatge a les dues víctimes mortals del #FocEmpordà

Un pare i la seva filla van morir intentant escapar de les flames

El 22 de juliol de 2012, dues persones, un pare i la seva filla de nacionalitat francesa, van morir a Portbou fugint de les flames.

Aquest dilluns, un any desprès, el municipi de l'Alt Empordà ha retut un homenatge a les dues víctimes en un acte emotiu que ha comptat amb una àmplia representació institucional i de cossos de seguretat i emergències.

L'alcalde del municipi, Josep Lluís Salas, ha descobert una plaça commemorativa en agraïment a la solidaritat dels veïns del poble que van ajudar totes les persones que van quedar atrapades pel foc a la carretera.

A Terrades, els alcaldes dels municipis afectats pels focs de l'any passat s'han reunit per recordar el primer aniversari de la tragèdia.



Avui fa un any els boscos de l'Alt Empordà van cremar en un dels pitjors incendis que es recordaven a la zona. Uns incendis, a més, que es van cobrar la visa de quatre persones. És per això que aquest dilluns, coincidint amb l'efemèride, ha estat moment de recordar la tragèdia i retre homenatge a les víctimes mortals.

Portbou i Terrades han estat els dos municipis que aquest dilluns han celebrat actes de record. En el cas de Portbou s'ha descobert una placa en agraïment els ciutadans del municipi que es van ajudar els afectats pel foc, i a Terrades, els alcaldes dels municipis de l'Alt Empordà afectats, s'han reunit per recordar el primer aniversari de la tragèdia.

Portbou recorda les víctimes mortals

Portbou, el municipi on dues persones, un pare i la seva filla de nacionalitat francesa, van perdre la vida l'any passat, ha estat l'escenari de l'homenatge més emotiu. Representants del consistori, dels diferents cossos de seguretat i d'emergència, així com del ministeri de l'Interior i de la subdelegació del govern espanyol a Girona, s'han aplegat a les portes de l'ajuntament de la localitat en un acte de record que s'ha concretat en la descoberta d'una plaça commemorativa en honor dels habitants de Portbou que van socórrer les desenes de persones que van quedar atrapades a la N-260 pel foc i que va haver de fugir de les flames pels barrancs del municipi.

En aquest sentit, l'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, ha destacat que els efectes del foc als boscos de l'Alt Empordà "no serà més que un mal record llunyà" d'aquí a uns anys, però que les dues persones que van perdre la vida al municipi aquella tarda d'avui fa un any la gent de Portbou "no les oblidarà mai".

En aquest punt, Salas ha assegurat que és en el pitjors moments quan "la qualitat humana de les persones es manifesta amb una major contundència", una afirmació, ha puntualitzat, que el 22 de juliol de 2012 es va fer certa a Portbou quan els seus habitants "es van bolcar amb les víctimes de totes les formes possibles".

Del mateix parer ha estat la cònsol francesa a Girona, Elisabeth Serra, que desprès de recordar que les dues víctimes mortals eren franceses així com els diferents ferits, ha agraït la "solidaritat" de la gent de Portbou que no va dubtar en "ajudar i acollir" les desenes de persones "que van fugir del foc com van poder".

De la seva banda, Jaume Parés, director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat, ha destacat que durant els incendis d'ara fa un any es va posar de manifest l'alt grau de col·laboració entre els diferents agents implicats en l'extinció del foc. Una col·laboració, ha assegurat, que va ser vital per minimitzar els efectes del foc i que s'ha de mantenir en futurs incendis.

Terrades recorda el primer aniversari de la tragèdia

Paral·lelament a l'acte de Portbou, un altre municipi de l'Alt Empordà, Terrades, ha reunit més d'una desena d'alcaldes dels municipis afectats pels focs de l'any passat. Durant l'acte, que ha començat amb un sentit minut de silènci en record de les quatre víctimes mortals que es va cobrar el foc, els alcaldes han explicat com han viscut els seu municipis aquest dotze mesos posteriors al foc. En aquest sentit, la majoria han lamentat que fins el moment els ajuts que esperaven de les institucions no han arribat, i que a dia d'avui només han cobert el 40% de les indemnitzacions previstes.

L'acte també ha servit perquè els alcaldes presents hagin explicat les mesures preses en aquestes mesos per evitar que la tragèdia es torni a repetir. Mesures que en el cas de Terrades, per exemple, han consisitit en la retirada del 70% dels arbres cremats, la rehabilitació de les dues cases afectades pel foc i la neteja d'un perímetre de seguretat al voltant del municipi per frenar un nou hipotètic foc.