La pedregada ha afectat greument els conreus del Baix Ter

El Departaments d'Agricultura demana a Agroseguro que inici urgentment el peritatge de les afectacions

El Departament d'Agricultura ha detallat que la forta pedregada que s'ha produït aquest divendres a la tarda a la zona del Baix Ter ha "afectat greument" els conreus de fruita dolça (sobretot poma), arròs, blat de moro, userda i horta.

Els municipis afectats són Torroella de Montgrí, Ullà, Gualta, Pals, Serra de Daró, Fontanilles, Palau-Sator, la Tallada d'Empordà, Verges i Bellcaire d'Empordà, tots al Baix Empordà. Segons Agricultura, els danys en fruita dolça es poden avaluar en el cent per cent de la producció, excepte en els casos que la collita estava protegida per xarxa antipedra. La tempesta ha afectat unes 350 hectàrees de les aproximadament 500 que hi ha a la zona.

Els camps que no han estat afectats són els que disposen de malles protectores que han aguantat bé el pes de la pedra i el fort vent. La pèrdua en producció en una primera valoració pot ser unes 15-20.000 tm (tona mètrica). Agricultura recorda que els fructicultors disposen d'assegurances agràries per cobrir les pèrdues. En definitiva, s'ha vist afectada una part molt rellevant dels productors de poma de Giropoma i Girofruits.


A la zona arrossera de Pals, unes 600 hectàrees han quedat afectades en un 80% de la producció per la pedregada. Agricultura detalla que encara és aviat per donar xifres de les pèrdues i ressalta també que tots els arrossaires disposen d'assegurança agrària.

Altres conreus afectats greument pel temporal de pedra, pluja i vent són el blat de moro i la userda, encara que de manera molt irregular. L'horta, tot i no ser una superfície important, ha quedat fortament malmesa.

Un altre efecte del fort temporal s'ha produït a Fontanilles, on la pedra i el vent han fet caure una paret lateral d'un cobert agrari. A més, la caiguda d'una línea elèctrica propera ha provocat un incendi de bales de palla emmagatzemades.

El Departament d'Agricultura, a través del director dels serveis territorials a Girona, Vicenç Estanyol, ja ha contactat amb Agroseguro a fi que iniciï urgentment els peritatges a les finques afectades.