98.263 ja han visitat l'Espai Cràter d'Olot en dos anys de funcionament

Una quarta part d'ells han estat alumnes de centres educatius

L’Espai Cràter d'Olot (Garrotxa) va obrir les portes a principis del 2022 i, després d’aquests dos anys, ha rebut 98.263 usuaris, 82.299 (84%) dels quals han visitat l’exposició. Majoritàriament és públic familiar, que visita l’exposició de manera lliure o guiada, tot i que cada vegada són més habituals els grups que opten per una visita guiada a demanda.

Només durant el 2023 es van fer 106 visites guiades de programació pròpia, els caps de setmana i festius, i 104 visites guiades a demanda per a grups, arribant a 3.683 persones. Per a aquesta Setmana Santa, el centre es prepara per rebre nous visitants i ha ampliat la programació tant de visites guiades com de tallers familiars.

Un altre dels públics més importants i consolidat són els escolars. Durant aquests dos anys, 23.719 alumnes han visitat l’Espai Cràter i participat en alguna de les activitats educatives. La majoria (77%) ho han fet a través del Servei Educatiu de l’Espai Cràter i la resta a través d’empreses de guiatge i educació ambiental del territori.

Un dels objectius de l’Espai Cràter és arribar a nous públics. Actualment, el 91% dels visitants provenen de l’Estat espanyol i, concretament, de Catalunya (84% del total), la Comunitat Valenciana, les Illes Balears, el País Basc i Madrid.

Del públic internacional, França es manté com el país que més visita l’equipament (55% d’aquest públic), seguit dels Països Baixos, Alemanya, Bèlgica i el Regne Unit. La població de la Garrotxa representa l’11% del total de visitants a l’exposició.

Precisament, la població local és un dels públics que més utilitza l’Espai Cràter també com a espai social i cultural. En aquests dos anys, s’han realitzat 300 activitats a la Sala Magma i l’Aula Bufador (tant pròpies com organitzades per entitats i empreses), a les quals han assistit 16.000 persones. L’Espai Cràter s’ha convertit així en un dels equipaments més singulars de la ciutat.

Una experiència excel·lent segons els visitants

A banda de les dades quantitatives, el centre valora molt positivament les qualitatives, que segueixen sent excel·lents. Les persones que han visitat l’exposició puntuen amb una nota mitjana de 9,37 la seva experiència, una qualificació que creix respecte a l’any anterior (9,15) i que exemplifica el procés de millora contínua pel que treballa l’equipament. Alguns dels aspectes que destaquen més positivament els visitants en les enquestes d’avaluació són la interactivitat, la claredat i didàctica dels continguts, les propostes de ludificació o la maqueta central.

Altres dades que s’extreuen de les enquestes són que el 33% dels visitants venen expressament a la ciutat per veure l’Espai Cràter i que el 67% aprofiten per conèixer altres equipaments culturals o espais naturals de la ciutat o de la comarca. Sobre si s’allotgen aquí o no, el 48% dels visitants fan nit a la Garrotxa.