24 anys i mig de presó l'acusat d'abusar sexualment de cinc menors a Empuriabrava

L'Audiència diu que es va "aprofitar" de la relació d'amistat "intensa" que tenia amb les famílies de les nenes

L'Audiència de Girona ha condemnat a 24 anys i mig de presó l'acusat d'abusar sexualment de cinc menors a Empuriabrava (Alt Empordà) entre els anys 2016 i 2019. El tribunal conclou que es va "aprofitar" de la confiança que li tenien els pares i els avis de les nenes, amb qui va travar una relació "intensa" d'amistat.

Tres de les nenes són germanes i les altres dues germanastres. Segons la sentència, prevalent-se d'aquest vincle entre famílies, va fer tocaments a les nenes quan estaven soles a l'habitació, al sofà de casa d'ell, en moments de joc a la platja o quan feien estiraments al gimnàs.

Les víctimes tenien entre 8 i 15 anys. Al judici, les famílies de les víctimes van dir que el processat era com un "avi adoptiu" per a les nenes.

La sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona, de la que ha estat ponent la magistrada Fátima Ramírez Souto, exposa que el processat, que tenia 60 anys en el moment dels fets, va generar "uns vincles d'afecte i familiaritat" amb els pares i els avis de les menors que li van "facilitar" perpetrar els abusos: "Li van proporcionar el contacte amb les menors i un relaxament dels frens defensius de les famílies de les menors, que no tenien cap motiu per pensar que l'acusat, trencant els vincles d'afectivitat i lleialtat pròpia de la relació de quasi-familiaritat que s'havia format, les sotmetria a conductes que atemptaven contra la seva indemnitat sexual".

De fet, la sentència recull que al judici, que es va fer del 20 al 23 de febrer, les menors, les seves famílies i el processat mateix van dir que tenia un rol "com d'avi" amb elles i que hi compartia temps, tant en àpats familiars com en jocs o estones d'oci a la platja.

El condemnat, Thierry René Duboc, vivia amb la seva dona en un apartament d'Empuriabrava. Segons la sentència, les tres germanes van anar a viure a un pis del costat l'any 2015 i van començar a establir la relació d'amistat entre les famílies: "La relació de veïnatge es va intensificar amb el temps i les famílies van començar a compartir àpats i sortides".

Cinc víctimes

La sentència recull que va abusar de la germana gran quan tenia 15 anys, de la mitjana entre els 13 i els 15 i de la petita entre els 8 i 10 anys. El processat va seguir un patró de conducta perquè, en la majoria dels casos i aprofitant la llibertat de moviments que tenia per aquesta relació de confiança, entrava a l'habitació de les menors quan estaven soles dins l'estança i els hi feia tocaments a les parts íntimes per sota de la roba.

La mateixa conducta també la va tenir quan feia estiraments amb alguna de les víctimes al gimnàs o quan anaven a la platja

Amb les altres dues víctimes, que són germanastres, hi va compartir temps l'estiu del 2017, quan les nenes, d'aleshores 11 i 13 anys, van anar a passar uns dies de vacances amb els seus avis a Empuriabrava. L'acusat era amic dels avis de les menors "des de feia anys". També va perpetrar els abusos aprofitant "jocs" o quan s'anaven a banyar a la platja.

A l'hora de condemnar-lo, l'Audiència exposa que "el fet que siguin diverses les persones que denuncien haver patit abusos sexuals per un mateix acusat, en un escenari similar o igual, reforça i corrobora les seves declaracions". "Si la declaració de cadascuna d'elles és per si mateixa versemblant i creïble, unida a les altres adquireix major força acreditativa i constitueix un element de corroboració de la realitat dels fets imputats".

A més, el tribunal remarca que el processat va fer un reconeixement parcial dels fets quan va declarar en fase d'instrucció. Al judici ho va negar i ho va atribuir a un error de traducció de l'intèrpret. L'Audiència no se'l creu i ho considera una estratègia de defensa.

La sentència subratlla també els informes psicològics i mèdics que evidencien les afectacions psicològiques que han patit les víctimes: "Els informes no tracten sobre la credibilitat de les víctimes, sinó sobre el seu estat de salut psíquica i això, per al tribunal, constitueixen indicis objectius". Tres de les menors han patit símptomes compatibles amb haver patit abusos sexuals.

24 anys, 6 mesos i 3 dies de presó

L'Audiència condemna l'acusat com a autor d'un delicte continuat d'agressió sexual a menor de 16 anys amb introducció de membres corporals amb prevaliment de la relació de superioritat, dos delictes continuats d'agressió sexual a menor aprofitant-se de la relació de superioritat i dos delictes d'agressió sexual a menor. El tribunal li aprecia l'atenuant de dilacions indegudes pel temps que el cas ha trigat en arribar a judici i li imposa la pena de 24 anys, 6 mesos i 3 dies de presó. El temps màxim de compliment de la condemna és de 20 anys. El processat estava en llibertat provisional.

La sentència també el condemna a 8 anys de llibertat vigilada un cop surti de la presó i Thierry René Duboc haurà d'indemnitzar les cinc víctimes amb un total de 69.000 euros. La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant recurs al TSJC.