Els ingressos d'infants per bronquiolitis cauen un 89% a l'hospital de Figueres

La cobertura de vacunació del VRS els dos primers mesos de l'any és del 71%

La campanya d’immunització contra el Virus Respiratori Sincitial (VRS), causant principal de la bronquiolitis, ha aconseguit uns resultats excel·lents amb una reducció dels ingressos per aquesta malaltia en un 89% a la planta de Pediatria de l’Hospital de Figueres (Alt Empordà).

Aquesta primera campanya d’immunització massiva neonatal amb Nirsevimad per fer front al VRS es va posar en marxa ara fa cinc mesos, el 2 d’octubre del 2023, i especialment durant el primer trimestre l’acceptació va ser molt bona.

La cobertura va ser del 92 % durant el període d’octubre a desembre del 2023, i del 71%, els dos primers mesos del 2024, d’acord amb les dades analitzades per l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà (FSE). “En aquests alts resultats d’immunització, hi ha contribuït la plena implicació de l’equip pediàtric de l’Hospital de Figueres, tant mèdic com d’infermeria i auxiliars d’infermeria”, ha explicat la metgessa Pili Villalobos, cap del Servei de Pediatria de la Fundació Salut Empordà (FSE).

Els tècnics de l’Institut de Recerca han fet una avaluació de registres assistencials de  nadons nascuts a la comarca de l’Alt Empordà en el període comprès entre octubre del 2023 i febrer del 2024, amb dades sociodemogràfiques i de salut, nacionalitat, acceptació d’immunització i ingressos per VRS. A més, també han analitzat els ingressos associats a la infecció per VRS en menors de 2 anys a l’Hospital de Figueres, en els períodes d’octubre-març dels anys 22-23 i 23-24.

“Hem observat que no hi ha diferències entre nacionalitats de la mare, tot i que hi ha hagut menys acceptació de la immunització en un col·lectiu ètnic autòcton específic, com ja va passar amb una altra menor acceptació d’immunitzacions com era el cas de la covid-19”, ha explicat el director de Recerca, Innovació i Desenvolupament de la FSE, Pere Plaja, i hi ha afegit que “anem en sintonia amb les dades que ha presentat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya”.

*Adjuntem una imatge de la planta de Pediatria de l’Hospital de Figueres, en què es veu el cartell informatiu de la campanya d’immunització, al costat de la Unitat de Neonats.