El ple de Girona aprova el paquet de 2,3 milions d'euros en inversions malgrat l'oposició

El PSC, el PP i Vox critiquen que la proposta és "erràtica", "sense ambició"

El ple de Girona ha aprovat el paquet de 2,3 milions d'euros (MEUR) que amplia les inversions per a aquest 2024 amb el vot en contra de tota l'oposició. El PSC, el PP i Vox han criticat que l'equip de govern "vesteixi un sant per desvestir-ne un altre", han definit la proposta "d'erràtica" i "sense ambició" i han lamentat que les inversions s'hagin portat a ple "sense negociar-les".

La regidora d'Hisenda, Sílvia Aliu, ha afirmat que l'objectiu que guia les diferents propostes és "ser eficient", ha defensat que totes les inversions són "realistes", que els barris "hi guanyaran" i que s'han prioritzat les que es poden executar aquest 2024. D'altra banda, el ple ha donat compte de fins a 63 sentències favorables a treballadors municipals.

El paquet de 2,3 MEUR que se suma a les inversions prové de partides que s'han extret del pressupost prorrogat del 2022. N'hi ha que s'han redirigit perquè ja no es gastaran o bé d'altres que es posposen. Entre d'altres, permetran cobrir la pista de Fontajau, arranjar l'edifici del carrer Ultònia que acollirà serveis municipals o obrir locals socials a Sant Narcís, l'Eixample, Montjuïc i Vista Alegre. A banda, es destinen 447.000 euros per pagar la sentència del mercat de Santa Eugènia.

La regidora d'Hisenda ha subratllat que l'objectiu que ha guiat el nou paquet d'inversions és "l'eficiència" i ha destacat que les diferents partides permetran "aprofundir en una ciutat més propera per als veïns on els barris guanyen importància". "Presentem inversions realistes i programables", ha destacat Aliu, posant com a exemples el menjador per a gent gran a l'esquerra del Ter o la urbanització de l'entorn de la nova comissaria de Santa Eugènia.

La regidora ha explicat que, a l'hora d'anar a buscar recursos, s'ha fet amb partides que s'han donat de baixa o bé amb d'altres a les quals s'ha reduït el saldo, "perquè sabem que aquest 2024 no s'executaran al 100%". Aquí, per exemple, ha concretat que s'ha abaixat la partida destinada a la marquesina del parc Central, deixant només els diners destinats a fer-ne el projecte "perquè no té sentit que la resta estiguin aturats sabent que no es gastaran".

També s'ha fet el mateix amb la partida destinada a les obres per millorar l'accés a la cruïlla del Tennis de Palau. En aquest cas, tan sols s'han consignat aquells que permetran pagar les expropiacions. Per últim, en referència a la sentència del mercat de Santa Eugènia, Aliu ha especificat que els diners han sortit del fons de contingència.

L'equip de govern però, s'ha quedat sol a l'hora de votar a favor de les inversions. Perquè tota l'oposició en bloc ho ha fet en contra. Això sí, el punt ha tirat endavant per àmplia majoria (amb els setze vots que sumen Guanyem, JxCat i ERC, perquè la tinenta d'alcaldia Cristina Andreu està de baixa per malaltia).

"Gens ambiciós i sense negociació"

La regidora socialista Bea Esporrin ha criticat que aquesta és la "segona modificació pressupostària" que porta a terme el govern d'ençà que es van aprovar els comptes per a aquest 2024. Esporrin ha criticat que se'ls hagi fet arribar una proposta "tancada del tot", sense opció de negociar-la, i ha dit que les diferents partides "s'allunyen dels projectes transformadors i ambiciosos que havien de definir Girona".

La regidora del PSC també ha aprofitat la seva intervenció per desgranar partides que han "desaparegut" o s'han deixat a la mínima expressió. Entre aquests, ha dit que s'ha deixat "amb menys de 30.000 euros" la partida destinada al projecte '4 Rius i una séquia', que se n'han esborrat 103.000 més destinats a la sèquia Monar i que tot això s'ha compensat "amb una partida ambigua de 100.000 euros per afrontar el canvi climàtic".

"Veiem que es tracta d'una proposta gens ambiciosa, que evidencia que el govern dona cops de volant i que encara accentua més les deficiències d'un pressupost que va néixer coix", ha conclòs en referència als comptes d'aquest 2024.

Per la seva banda, el regidor del PP Jaume Veray ha admès que hi ha inversions que els semblen "coherents", però tot i això en trobaven a faltar una que consideren cabdal: l'ampliació de la Policia Municipal. "Aquest és un tema en què Girona necessita invertir-hi; per tant, demano que ens portin una inversió creïble i que es posin les piles, perquè saben que fan falta més policies", ha subratllat. Per últim, el regidor de Vox, Francisco Javier Domínguez, ha criticat la "manca de transparència" de l'equip de govern i ha dit que el paquet d'inversions suposa "vestir un sant per desvestir-ne un altre".

Fins a 63 sentències

A l'inici del ple també s'ha donat compte de fins a 63 sentències que donen la raó a treballadors municipals. Són reclamacions que s'han interposat als jutjats per les desigualtats salarials (reclamant que se'ls paguin amb efectes retroactius) o bé per l'aplicació de la Valoració de Llocs de Treball (VLT). El regidor de Vox i la socialista Bea Esporrin han demanat a l'equip de govern, precisament, com s'afrontaran aquestes indemnitzacions i en quin estat es troben les converses amb la plantilla per solucionar aquest atzucac.

El tinent d'alcaldia de Gestió de Recursos, Sergi Font, ha explicat que calculen que encara hi ha una vintena més de casos -dels quals ja s'ha celebrat judici- pendents de sentència. Font també ha avançat, però, que a partir del moment en què van començar a rebre les resolucions que donaven la raó als treballadors, van reunir-se amb les defenses dels empleats "per fer-los arribar una proposta d'acord amb l'objectiu de desjudicialitzar" el conflicte.

A partir d'aquí, les vistes que s'havien assenyalat i que encara havien de celebrar-se s'han paralitzat. "Allò essencial és poder estudiar cas per cas i trobar un acord global amb la plantilla, del qual encara n'estem negociant els termes", ha explicat el tinent d'alcaldia. En aquest sentit, Sergi Font ja ha avançat que la línia amb què treballa el govern és fer efectiu el pagament de la VLT, debatent la proposta tant en comissió, a la mesa general de negociació i al mateix ple municipal "amb la voluntat de trobar la solució més justa per als treballadors municipals".

El ple de Girona d'aquest mes de març també ha avalat tirar endavant el procés per multar Girona+Neta amb 16.160,19 euros pels incompliments en el servei de neteja i recollida de residus durant les festes de Nadal. Aquí, la regidora socialista Carla Aguilera ha aprofitat per demanar que s'estigui a sobre de l'empresa, perquè es continuen "produint mancances greus i deficiències constants amb els serveis de neteja".

L'alcalde, Lluc Salellas, ha pres la paraula per subratllar que la sanció imposada a Girona+Neta demostra que el tripartit "treballa i està al cas del que passa a la ciutat". "Fem seguiment dia a dia del contracte, i aquest és l'exemple que el govern és eficient i que intervé sempre que és necessari", ha subratllat Salellas.

"No els abandono, els revalido"

D'altra banda, el regidor del PSC Pere Parramon també s'ha acomiadat del ple de Girona. Parramon ha renunciat a l'acta després de ser nomenat subdelegat de l'Estat a Girona. El substituirà Safi Balde, que prendrà possessió en un proper ple.

Durant el seu comiat, Parramon ha subratllat que no abandona "ni el projecte ni el compromís amb la ciutadania" sinó que els revalida "des d'una altra posició". El ja exregidor ha agraït la tasca dels treballadors municipals i de la resta dels regidors del consistori, "amb qui malgrat les diferències naturals i pròpies d'una societat rica, plural i diversa també hem pogut teixir complicitats". Finalment, ha definit el grup municipal del PSC com el d'una "família" i ha agraït a la seva portaveu, Sílvia Paneque, haver-los inculcat "que tinguem sempre Girona al cap i al cor".