Dee Dee Bridgewater i la Girona Jazz Project omplen l'Auditori de Girona

La cantant guanyadora de tres Grammy ha repassat el seu darrer disc al Black Music Festival

El Black Music Festival ha presentat aquesta nit de dissabte a l'Auditori de Girona un dels plats forts de la 22a edició del certamen. La cantant de jazz procedent de Memphis, Dee Dee Bridgewater, hi ha ofert un concert en col·laboració amb l'orquestra Girona Jazz Project.

La nord-americana ha obert el concert amb 'Afro Blue', que va donar nom al seu disc de debut gravat l'any 1974, i també ha interpretat altres clàssics del jazz com 'Basin Street Blues' i 'Feeling Good / I Feel Good'.

Acompanyada de la big band gironina, també ha dut a Girona temes com 'Come Sunday', 'One fine Thing' o 'Sant James Infirmary'. Després de les primeres vuit peces que ha interpretat amb la Girona Jazz Project ha fet un canvi de repertori deixant enrere els clàssics i els músics locals per donar pas al seu quartet, format completament per dones.

"És un concert en què hi ha jazz clàssic amb la big band i després introdueixo un quartet femení amb què fem cançons de protesta", ha dit abans de l'espectacle. La cantant de jazz ha volgut ressaltar la importància que les quatre músiques que l'acompanyen damunt l'escenari formant el quartet siguin dones. "Intento visibilitzar la importància de les dones i el seu talent en tots els camps", ha assegurat.

Un quartet de dones

Amb les músiques damunt l'escenari de l'Auditori de Girona, ha interpretat temes que ella mateixa descriu com "de protesta". Aquesta segona part del concert l'ha començat amb 'Trying times', seguida de 'Mississippi Goddam' i 'Strange Fruit' i ha acabat amb 'La Mer', 'Besamé Mucho' i 'Spain'. "Ho sé, ho sé, "Espanya"", ha dit fent broma.

En aquest sentit, l'artista guanyadora de tres premis Grammy ha confessat que sempre que viatja a un lloc intenta estar al cas d'on es troba. "Intento, com a artista, estar molt al cas d'on estic per mostrar el meu respecte a aquella ciutat i a aquella cultura", ha dit, i ha anat més enllà: "Dono suport a la independència, a molts nivells". És per això que, a tall d'exemple, Bridgewater ha recordat que va gravar el vídeo promocional d'aquest concert pel Black Music Festival en català.

Big band gironina

La banda que ha acompanyat l'artista aquest dissabte a la nit està actualment composta únicament per músics de les comarques gironines. Pel músic i membre de la big band Girona Jazz Project, Xavi Molina, des que es va crear aquesta orquestra ha servit per "acostat el jazz" al públic i "l'ha incentivat entre els joves" per tenir cada cop més músics formats a la zona i arribar a tenir aquesta banda gironina.

A més, des que es va crear la Girona Jazz Project fa quasi 20 anys, ha "mantingut un mateix objectiu" que segons Molina és el d'aconseguir "un projecte de qualitat per poder acompanyar artistes de renom". El músic també explica que això facilita que els cantants viatgin a Girona sense la despesa que comportaria dur-se tota l'orquestra. Ara, assegura, han "arribat a un punt de poder fer projectes molt gratificants com és el cas d'aquest concert amb la Dee Dee Bridgewater".

Pel que fa al concert, Molina ha explicat que ha estat "molt fàcil" entendre's amb la diva nord-americana per preparar el repertori que s'ha centrat en peces de jazz clàssic i que ha repassat el seu disc 'Dee Dee's Feathers'.

Black Music Festival

Aquesta nit el Black Music Festival ha programat també concerts de la Black Music Big Band a Viladecans i dels Doctor Calypso a Salt. El gran festival de la música amb influència de la black music continuarà fins al 24 de març programant concerts arreu del territori català d'artistes com The Funk Power Station, The Soul Jacket, Bigblack Rhino, la Black Music Big Band Junior i el tradicional Black Music Picnic al Parc del Migdia de Girona el 17 de març amb Las Karamba, la Black Music Big Band i la Lali Begood.