Tornen a detectar la presència d'un pesticida prohibit a la riera del Llémena

Els ecologistes denuncien que és el segon vessament en poc temps

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ha denunciat que han tornat a detectar la presència de pesticida Endosulfan a l'aigua de la riera del Llémena, al seu pas per Sant Martí de Llémena. Aquest pesticida està prohibit des de l'any 2008, quan es va demostrar que és tòxic tant per als animals com per als humans.

Els ecologistes recorden que, segons va concloure l'Agència Catalana de l'Aigua (AC), l'Endosulfan ja va ser el responsable de la mortalitat de peixos que va tenir lloc el juny del 2012 a la mateixa riera. Per això, reclamen que s'investigui quin és l'origen del vessament del pesticida i que, seguint la llei de responsabilitat ambiental, sancionin el responsable o responsables.

En el marc d'unes pràctiques d'un curs del màster de Ciència i Tecnologia de l'Aigua de la Universitat de Girona (UdG), ha tornat a detectar la presència del pesticida Endosulfan a l'aigua de la riera del Llémena. Aquest pesticida és una substància neurotòxica que ataca el sistema nerviós i que és capaç de bioacumular-se en el teixit adipós dels animals.


L'Endosulfan està prohibit des del 2008, quan es va demostrar la seva toxicitat tant en animals com en humans. No és la primera vegada que detecten aquest pesticida al Llémena, perquè l'ACA ja el va identificar anteriorment quan van aparèixer centenars de peixos morts el juny del 2012. Tot i que la mortalitat dels peixos es va atribuir, d'entrada, al possible abocament de sals, l'ACA a concloure que la causa era el pesticida prohibit.

Els estudiants del Màster de Ciència i Tecnologia de l'Aigua de la UdG han pres mostres de les aigües i les han analitzat, tornant a detectar el pesticida. També van detectar que hi havia pocs peixos. L'ANG creu que la nova detecció d'aquest tòxic indica que el problema del vessament no s'ha aturat i, per tant, que es podria tornar a produir novament un episodi de mortalitat de peixos i possiblement d'altres organismes.

Els ecologistes reclamen que es faci una bona recerca de l'origen d'aquesta contaminació i recorden que es tracta d'un pesticida prohibit perquè pot perjudicar greument la salut humana i la del medi ambient. Així mateix, l'ANG demana que el responsable o responsables siguin sancionats segons el que estableix el Decret 3/2003 de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya i la Llei 26/2007 de responsabilitat Mediambiental.