Figueres reclama als bancs de la ciutat que ajudin als desnonats

Vol que cedeixin pisos de lloguer social

Les entitats financeres que en el seu moment van "inflar la bombolla immobiliària" són les "culpables" de que actualment molts ciutadans "no tinguin garantit" un dret fonamental com és el d'accedir a un habitatge digne. Així ho afirma el manifest de la comissió tecnicopolítica i social d'atenció als afectats per desnonaments de Figueres ha presentat aquest dijous al vespre.

Els signants reclamen a bancs i caixes presents a la ciutat, especialment als rescatats, que s'"impliquin efectivament" en la recerca de solucions al drama dels desnonaments cedint pisos de lloguer social. Per aconseguir-ho, proposen incentivar els propietaris privats i penalitzar fiscalment si fos necessari promotors i bancs. La Comissió Tecnicopolítica i Social d'Atenció als Afectats per Desnonaments de Figueres que aquest dijous ha presentat les conclusions de sis mesos de treball, està presidida per l'alcaldessa de la ciutat, Marta, Felip, per un representant dels diferents grups municipals amb representació al ple, per responsables tècnics del consistori, així com per membres tant del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, com d'associacions de veïns i entitats socials del municipi.

En el manifest, els signats recorden com molts ciutadans de Figueres "estan patint les seqüeles de la recessió econòmica i d'una política financera errònia, fins al punt que un nombre significatiu de persones veu en perill un dret humà fonamental com és el dret a un habitatge digne".

En aquest sentit, els signants assenyalen les entitats financeres com a principals culpables d'aquesta situació per haver "inflat la bombolla immobiliària" i els reclama que s'"impliquin efectivament" en la resolució del problema. Així, reclamen "als bancs presents a la ciutat de Figueres, i molt especialment als que han estat salvats amb diners públics, que facin cessió d'ús dels pisos necessaris per al lloguer social a la borsa d'habitatge social de gestió pública i local, amb les garanties per part de l'Administració local".

Al mateix temps, exigeixen a les forces polítiques amb responsabilitats parlamentàries la implantació legal de processos de segona oportunitat per als afectats com ara la dació en pagament, recordant que la gran majoria de països del nostre entorn tenen mecanismes d'aquest tipus.

Els signants també han acordat "incrementar les partides pressupostàries municipals de Figueres de caire social, prioritzant les polítiques d'intervenció social, no tan sols en ajuts directes a les famílies, sinó també en programes de desenvolupament i suport que permetin a les persones guanyar autonomia econòmica i social".

El text també recull la necessitat de concretar i aplicar mesures municipals a Figueres per incentivar, en el cas de propietaris privats, o per penalitzar fiscalment, a promotors i entitats bancàries, "de manera que es pugui incrementar la borsa de lloguer social del municipi". En aquesta línia, també proposen implementar ajuts al manteniment d'habitatges a famílies amb problemes greus d'accès a l'habitatge.

Per últim, el manifest "reclama als governs català i espanyol que adoptin mesures i canvis legislatius per lluitar contra la situació actual" i insta al Ple municipal de Figueres "que assumeixi el conjunt d'aquest manifest i que s'aprovin mesures concretes a favor de les propostes exposades".