Uns gironins desenvolupen el programa informàtic per la cadena humana de l'11-S

El web està protegit amb un sistema de seguretat per evitar boicots o inscripcions fraudulentes

L'empresa gironina DSET Solucions ha creat el programa informàtic de la cadena humana per la independència que organitza l'Assemblea Nacional Catalana per a la Diada. Des de la seva seu, al Parc Científic i Tecnològic, són els encarregats de gestionar les inscripcions. La cadena compta amb 778 trams des del Pertús, a la Catalunya del Nord, fins a Alcanar (Montsià) i ja hi ha apuntades més de 144.000 persones.

Els responsables del programa han remarcat que la seguretat de la web és molt alta -al nivell de plataformes com Google- i que és "impossible" desxifrar la base de dades. També asseguren que està preparada per si hi ha boicots i que han establert mecanismes per detectar inscripcions fraudulentes. DSET Solucions és una de les cinc empreses que optaven a crear el programa informàtic per gestionar la cadena humana per la independència que organitza l'ANC per a la tarda de l'11 de Setembre.

Finalment, va ser aquesta empresa amb seu al Parc Científic i Tecnològic de la UdG la que va ser escollida i ha dissenyat tot el sistema que gestiona inscripcions i permet als coordinadors de l'esdeveniment estar en contacte i conèixer el nombre d'inscrits que hi ha en cada tram.

Dedicada a projectes informàtics de caire general -especialment de tecnologies web-, aquesta empresa es va fundar al 2004 i actualment compta amb una dotzena de treballadors. Des de fa setmanes, ha estat treballant en el disseny del portal via.assemblea.cat que està operatiu des del 4 de juliol.

El gerent de l'empresa, Xavier Muñoz, ha explicat que el primer dia es van inscriure 10.000 persones a la cadena i que han arribat a tenir pics de fins a més de 2.000 persones connectades simultàniament al portal. A més, aquesta eina informàtica permet als 1.300 organitzadors de l'esdeveniment poder accedir a informació interna -com els contactes de tots els organitzadors i voluntaris- i poder conèixer l'estat d'ocupació de cada tram o afegir informació de servei de cadascun dels trams.

Preparada per evitar col·lapses o boicots

Muñoz ha destacat que el volum de dades i d'informació que suporta el portal és gran i, per tant, han dissenyat una arquitectura de sistemes que garanteix el funcionament de la pàgina i evita que quedi col·lapsada. Segons ha explicat el responsable tècnic del web, Eduard Català, poden conèixer a cada moment el volum de gent que està connectada a la pàgina i, en cas d'haver-hi un pic de demanda, poden posar automàticament més servidors a treballar per garantir que funcioni correctament.

El web també està pensat per evitar inscripcions fraudulentes. Per això, han limitat a cinc el nombre d'inscripcions que pot fer una sola persona. La cadena humana s'ha dividit en 778 trams de 500 metres, i l'organització considera que calen 500 persones a cada tram. Amb aquesta limitació a cinc inscripcions, els creadors de l'eina s'asseguren que ningú pugui inscriure de cop moltes persones amb dades falses amb l'objectiu de boicotejar la cadena i, per exemple, fer que diversos trams quedin buits tot i que hi hagi persones inscrites. Català ha explicat que, en casos d'associacions o col·lectius nombrosos, s'ha de contactat directament amb l'ANC que pot, a través de les assemblees locals, corroborar que el col·lectiu que es vol apuntar en grup existeix i assistirà a l'esdeveniment.

A dia d'avui, ja hi ha més de 144.000 persones inscrites. Per registrar-se, cada persona ha de facilitar dades personals com el DNI o el correu electrònic. Català ha explicat que han protegit la base de dades de la pàgina amb un dels sistemes més alts de seguretat (com el que usen portals tant potents com Google) per evitar que cap 'hacker' pugui buidar les dades. Segons ha explicat el responsable tècnic del programa, les dades estan encriptades i és "impossible" descodificar les contrasenyes. "Per desxifrar les dades d'una sola persona, un ordinador necessitaria entre 200 i 300 anys", ha posat com a exemple.

Les ciutats de Girona i Barcelona, al 100%

La mitjana d'inscripcions diàries que es registren al web és d'unes 12.000 i, actualment, ja superen els 144.000 inscrits. L'ANC considera que perquè la iniciativa sigui un èxit calen unes 400.000 persones i, per això, la web té capacitat per a recollir fins a 450.000 inscripcions.

Hores d'ara, la ciutat de Girona ja està al 100% d'ocupació i ja s'han inscrit més de 7.400 persones. A la ciutat de Barcelona passa quasi el mateix, ja que hi ha més de 23.500 inscrits i la capacitat per a tots els trams que travessen la ciutat és de 28.500.

Cada tram de 500 metres de la cadena compta amb un responsable de l'ANC. Segons ha explicat Català, al web també han dissenyat un aplicatiu que permet als responsables de cada tram penjar informació de servei útil per a les persones que hauran d'ocupar el seu lloc a la cadena en aquell tram concret. Així doncs, els responsables poden informar on poden aparcar, quins itineraris alternatius tenen per arribar fins allà (ja que les carreteres d'accés a la cadena es tallaran des de les tres de la tarda), on hi ha ombra o on estan els punts de socors.