Lluís Lupiáñez assumeix el càrrec de cap de la Guàrdia Urbana de Figueres

El sotsinspector promet "endreçar" el cos, donar-li visibilitat i recuperar la policia de proximitat

El sotsinspector Lluís Lupiáñez, ha pres possessió aquest divendres com a nou cap de la Guàrdia Urbana de Figueres (Alt Empordà) després de la jubilació de l'inspector Josep Maria Riera. Lupiáñez assumeix el càrrec amb el repte, ha dit, de donar més visibilitat al cos, recuperar la policia de "proximitat" i lluitar contra l'incivisme.

Durant el seu discurs, ha assegurat que afronta el mandat amb "il·lusió i orgull" i amb la voluntat "d'endreçar" el cos i donar-li "una nova direcció" amb nous recursos humans i materials. Lupiáñez ha insistit que, malgrat la sensació generalitzada, Figueres "té molt bones dades policials" i que el que cal treballar a fons són els actes incívics."De l'incivisme a la inseguretat només hi ha un pas", ha dit.

Lupiáñez ha pres possessió del càrrec en un acte a l'exterior de l'edifici de la Guàrdia Urbana i amb la presència de tots els membres del cos i els regidors. El ja cap del cos policial ha començat la seva intervenció assegurant que assumia amb molta il·lusió el càrrec. "És un orgull com a figuerenc", ha dit. Entre els objectius que s'ha marcat, ha explicat que vol "endreçar i donar una nova direcció al cos" amb nous recursos que permetin "donar resposta als requeriments de la gent".

També ha dit que vol fer-ho amb un "lideratge democràtic" per fer "evolucionar" l'organització i que el seu pla de treball s'enfoca en tres àmbits: visibilitat, policia de proximitat i incivisme. "Hem de ser visibles als llocs més concorreguts, tenir contacte amb el ciutadà", ha insistit en el seu discurs.

En aquest sentit, ha dit que Figueres té bones dades policials, tot i "el pensament negatiu" i que hi ha moltes poblacions de l'entorn amb "fets delictius més accentuats". "Aquí el que hem de treballar és l'incivisme", ha remarcat. Lupiáñez també ha dit que treballaran estretament amb els Mossos d'Esquadra i la resta de cossos policials i ha remarcat "el potencial humà extraordinari" del cos de la Guàrdia Urbana.

Abordar el problema de la multireincidència

Per la seva banda, l'alcalde, Jordi Masquef, ha elogiat la figura de Lupiáñez i ha assegurat que era la persona més adequada per afrontar els problemes de seguretat i incivisme que té la ciutat. "Sabeu que és un dels objectius del nostre mandat", ha dit. I ha recordat que "no només cal més policia, amb més eines materials, també és necessari dotar-los de lleis que donin suport a i acompanyin les actuacions policials".

Amb relació a això, Masquef ha dit que cal "mà dura" i enfrontar seriosament el debat sobre la "multireincidència". Ho ha dit després que aquest dijous es produís un apunyalament a la plaça de l'Estació.

Masquef ha dit que la víctima, que va rebre la ganivetada al coll, s'estava discutint amb l'agressor. Que tots dos eren ocupes i "vells coneguts de la policia, amb nombrosos antecedents" i que la Guàrdia Urbana el va poder detenir 'in situ' perquè hi estaven fent patrullatge de paisà, tal com han anat fent en les últimes setmanes. També ha explicat que la víctima està estable dins la gravetat.

"Això va de bons i dolents. Dels que volen complir la llei i els que no. No va d'on vens sinó de què vens a fer. Si vens a sumar i construir o a destruir l'estat del benestar que ens ha costat molts anys construir", ha afegit Masquef.

Biografia

Lupiáñez va iniciar la seva etapa professional el 1993 a l'Escola de Policia de Catalunya, actualment ISPC (Institut Seguretat Pública de Catalunya), el seu primer destí com a Agent dels Mossos d'Esquadra va ser el Centre Penitenciari de Figueres, al carrer nou, fins al desplegament del cos de MMEE a l'Alt Empordà.

El primer servei conjunt que va fer amb la Guàrdia Urbana de Figueres, va ser la posada de la primera pedra de l'ABP AE Figueres dels Mossos d'Esquadra amb la visita aleshores del president Jordi Pujol.

Una vegada assumides les competències en seguretat ciutadana i a les noves dependències policials de l'ABP AE Figueres (Comissaria dels Mossos d'Esquadra), va opositar per una plaça d'OAC, inaugurant la unitat d'Oficina de denúncies de l'ABP AE Figueres.

En aquella època a la Unitat d'Investigació, com a Cap hi havia el Caporal Josep Lluís Trapero acabat de nomenar Sergent. Des de l'AOC (oficina de denúncies) es va promocionar com a Caporal, on l'actual Comissari Rafel Comas del cos de Mossos d'Esquadra el va incorporar a la Unitat d'Investigació. Des de l'àmbit d'investigació i durant vuit anys va treballar principalment en temes patrimonials finalitzant la darrera etapa a la Unitat Regional d'Investigació de Girona dos anys més, al Grup d'Homicidis.

L'any 2008 va tornar a l'àmbit de la seguretat ciutadana com a Cap de la Comissaria de L'Escala. En aquesta etapa ja com a Sotsinspector va compartir dependències amb la Policia Local de la localitat, comandada per l'Inspector Ramon Pérez. Va aconseguir establir uns nivells de coordinació i cooperació molt accentuats que en l'actualitat encara perduren. El 2010, i gràcies a la bona feina feta a L'Escala, el Cap de l'ABP AE Roses va proposar al Sotsinspector fer un equip de treball amb ell i dos companys més per assumir el comandament de l'ABP AE Figueres.

En aquesta nova etapa com a Sotscap i fins al dia d'avui ha estat il·lusionant i apassionant i sobretot compromesa amb els objectius locals, comarcals i corporatius per donar resposta a totes i cadascuna de les inquietuds dels nostres ciutadans. El Sotsinspector Lupiáñez destaca que quan va iniciar-se professionalment cap al 94-95, l'època de l'Intendent Rojo i el Sotsinspector Agustí Vehí, comandaments aleshores de la Policia Local de Figueres, els seus referents professionals eren la Policia Local de Figueres, i ja aleshores desitjava com un dels objectius de la seva carrera professional poder arribar algun dia a ser el Cap de l'actual Guàrdia Urbana, de la seva ciutat.

L'alcalde, Jordi Masquef, ha destacat el perfil "professional, perseverant, constant, responsable, proactiu i, sobretot, amb un elevat grau de compromís amb el benestar de la ciutadania i vocació de servei públic" del Sotsinspector Lupiáñez.

Sobre la nova etapa que avui s'inicia a la ciutat i al cos de la Guàrdia Urbana, l'alcalde i regidor de seguretat s'ha mostrat il·lusionat perquè suposa "Un punt d'inflexió que permetrà impulsar aquest canvi en les polítiques de seguretat i civisme a la ciutat, i fer possible que es noti i es visibilitzi als carrers de la ciutat".

Però ha recordat que "no només cal més policia, amb més eines materials, també és necessari dotar-los de lleis que donin suport a i acompanyin les actuacions policials". Amb la incorporació del nou cap, l'alcalde i regidor de seguretat s'ha fixat la convocatòria urgent de la primera Junta Local de Seguretat durant aquesta primavera per continuar amb la coordinació i col·laboració entre cossos policials, imprescindible a la ciutat de Figueres.