Antifrau investiga el nomenament del director de serveis territorials d'Educació a Girona

Es vol esclarir si Adam Manyé va ser escollit només per ser militant d'ERC

L'Oficina Antifrau ha detectat irregularitats en el nomenament del director de serveis territorials d'Educació a Girona, segons ha avançat 'El món' i han confirmat fonts de la institució.

El nomenament va tenir lloc l'any 2021 i l'any següent l'Oficina va rebre una denúncia anònima que posava de manifest les presumptes irregularitats. El juny del 2023 Antifrau va enviar a la Generalitat un informe raonat en què, efectivament, es constataven aquestes accions incorrectes.

El Departament d'Educació ha indicat que està revisant l'expedient del cas, sense especificar si s'ha pres cap mesura al respecte.

Segons la denúncia anònima, a la qual ha tingut accés el mitjà digital, el nomenament es va fer sense "procedir a la convocatòria del corresponent concurs i es va optar pel sistema extraordinari d'encàrrec de funcions", una de les vies legals per nomenar un càrrec sempre que es constati que cal aplicar aquesta mesura per urgència. El denunciant considera que aquesta via d'urgència no era necessària.

Les sospites de Fonalleras

El fins aleshores director territorial, Martí Fonalleras, va enviar una carta als centres i serveis educatius on assegurava obertament que els motius de la destitució van ser polítics. L’exdirector territorial explica que es va reunir el 31 de maig del 2021 amb la secretària general de federació regional de Girona d’ERC i delegada de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, on se li va demanar la renúncia perquè no tenia el perfil adient per la tasca que calia dur a terme.

"Em va dir que venien dos anys de molta càrrega política, que caldrien moltes visites a alcaldes i ajuntaments, que s’havien de preparar les llistes electorals de cara a les municipals del 2023 i jo no era la persona adequada".

Fonalleras considera que en aquella reunió no se li van traslladar els motius reals de la seva destitució. "Tot això ho escric sense animus iniuriandi, però ho faig perquè penso que “algú ho havia de dir”, perquè crec que hem de fer pedagogia i perquè hem de saber com funciona aquest país. També us haig de dir que, en aquestes entrevistes que vaig tenir, estic ben convençut que no se’m van donar les raons veritables i profundes de la meva destitució", explica.