El nou bisbe de Girona: ''Vinc a la vostra terra, que ara és la meva''

La cerimònia d'ordenació i presa de possessió serà el dia 21 d'abril a les cinc de la tarda

El nou bisbe electe de Girona, fra Octavi Vilà, ha saludat els feligresos i al conjunt de l'església explicant que arriba a la diòcesi "disposat a fer front al present amb coratge" i treballar, des de la fe, per entomar "les dificultats" que viu l'església avui.

"Vinc a Girona des de la Catalunya nova, vinc a la vostra terra, que ara és la meva, des d'un monestir símbol espiritual i cultural per a Catalunya, vers un país ben arrelat a la nostra història i en la nostra identitat amb una personalitat definida", ha subratllat.

El fins ara abat de Poblet serà ordenat bisbe i prendrà possessió del càrrec el 21 d'abril a les cinc de la tarda. La diòcesi l'espera amb "amb els braços i els cors oberts", després de dos anys sense bisbe.

La diòcesi de Girona ha estat quasi dos anys sense bisbe, després de la mort el passat 31 de març del 2022 de monsenyor Francesc Pardo. Va ser bisbe des del 2008 fins a la seva mort, tot i que el juny del 2021 la seva renúncia en complir els 75 anys.

L'administrador diocesà, Lluís Suñer, no amagava aquest dijous l'alegria pel nomenament de fra Octavi Vilà, fins ara abat del monestir de Santa Maria de Poblet, com a nou bisbe de Girona.

La confirmació oficial ha estat simultània en dos punts diferents del migdia. A Girona, on han donat els detalls de la cerimònia de presa de possessió, i a Poblet, on el bisbe electe ha dirigit unes primeres paraules als feligresos i ha agraït que s'hagi pensat en ell per agafar la responsabilitat del nou càrrec, tot i "ser conscient" de les seves "limitacions". De fet, ha reconegut que li ha costat acceptar la nova responsabilitat. Entre altres motius, perquè no és habitual que el Papa esculli un abat per liderar una diòcesi.

"No és habitual que el Sant Pare esculli un religiós i encara és menys habitual que esculli algú que està dedicat a la vida contemplativa", ha afirmat Vilà, qui ha afegit que "aquest vessant de pregària i de contacte amb la paraula de Déu" també "pot aportar alguna cosa positiva a la diòcesi de Girona".

Preguntat pels dos anys en què la diòcesi de Girona ha estat sense bisbe, Vilà ha afirmat que tot i que el procediment de nomenament de bisbes "no és fàcil", aquests ha estat una "situació anormal". Tot i això, ha reconegut que "seria d'agrair que fos una mica més directa i transparent".

D'altra banda, Vilà considera que és moment d'escoltar la ciutadania i saber què esperen de l'església. Per això, ha afirmat que "va a Girona" a aprendre dels creients, però també d'aquells que no ho són.

"Un gironí més"

Octavi Vilà ha adreçat un primer escrit de salutació a l'església de Girona: "Cridat pel papa Francesc, vinc a Girona disposat a fer front al present amb coratge i treballar envers el futur amb esperança, juntament amb tots i cadascun de vosaltres, perquè tan sols caminant tots junts podrem avançar seguint la crida que Crist ens ha fet a cadascun".

En aquest primer text adreçat a la diòcesi reivindica la importància "espiritual i cultural" de Poblet per a Catalunya: "Vinc a la vostra terra, que ara és la meva, des d'un monestir símbol espiritual i cultural per a Catalunya, vers un país ben arrelat en la nostra història i en la nostra identitat amb una personalitat definida i que és, alhora, terra d'acollida per a tants. Ens uneix la mateixa fe, esperança i caritat". "Amb tot el meu afecte i estima per a tots els qui viviu en aquestes terres, us prego que m'accepteu com un més de vosaltres, com un gironí més", afegeix a la carta.

Nascut a Tarragona el desembre del 1961, Octavi Vilà i Mayo va entrar al monestir de Poblet el juliol del 2005 i va vestir l'hàbit com a monjo el gener del 2006. Els seus germans de comunitat el van escollir abat a finals del 2015 i la confirmació en el càrrec va arribar el 2 de desembre del 2021.

El nou bisbe ha explicat que arriba a la diòcesi amb ganes d'entomar les "moltes les dificultats a les quals s'enfronta l'Església avui i, per tant, també l'Església de Girona": "Hem de viure la nostra fe com un veritable regal que Déu ens ha fet, un regal que ens ha de moure a viure-la de manera coherent, defugint i evitant qualsevol escàndol que tant de mal fa a la nostra societat i sobretot a la mateixa església". Fra Octavi Vilà també situa la fe, l'esperança, la caritat i el guiatge del papa Francesc com a eixos en aquesta primera declaració d'intencions com a bisbe de Girona.

"Què més podem demanar", s'ha preguntat l'administrador diocesà, Lluís Suñer, que ha apuntat que, pel seu perfil vinculat a l'oració, la feina, la reflexió i la catalanitat, Octavi Vilà és el bisbe "adient" per a Girona. Suñer també ha apuntat que el nou bisbe és un religiós que destaca per ser "humil i treballador": "Amb aquest bisbe, ha valgut la pena l'espera".

L'administrador diocesà ha assenyalat que els feligresos esperen el nou bisbe "amb els braços i els cors oberts" i ha afirmat que aquest temps d'espera també ha servit com a "purificació" perquè els creients estiguin "més preparats per acollir el bisbe una mica millor".

El dia 21 d'abril a les cinc de la tarda, la Catedral acollirà la doble cerimònia que convertirà oficialment Octavi Vilà en nou bisbe de Girona. La primera part serà l'ordenació episcopal per nomenar-lo bisbe perquè actualment és prevere. La segona ja serà "l'entrada" com a bisbe i la presa de possessió del càrrec.

El quart abat de Poblet nomenat bisbe

Octavi Vilà ha estat el quart abat de Poblet nomenat bisbe. El primer va ser Esteve de Sant Martí, qui fou abat entre el 1160 i el 1165, quan se’l va nomenar bisbe d’Osca, on va estar-hi fins a la seva mort el 1185.

Francesc Dorta va ser abat de Poblet entre el 1704 i el 1708. El 1710 va ser nomenat bisbe de Solsona fins al 1716, quan va ser destituït pel rei Felip V per haver col·laborat amb el govern de l’arxiduc Carles, segons fonts de l’arquebisbat de Tarragona. En aquell moment, Dorta va tornar a Poblet i va morir el 3 de desembre del mateix any. 

Per últim, Agustí Vázquez de Valera va ser abat del Monestir de Poblet entre el 1786 i el 1793, quan va ser nomenat bisbe de Solsona. El seu pontificat va ser molt curt, ja que a principi del 1794 va morir.  

Durant el seu discurs, el ja bisbe electe de Girona ha puntualitzat que, actualment, hi ha altres monjos cistercencs que són bisbes. Es tracta de Joao Tempesta, arquebisbe de Rio de Janeiro, al Brasil i d’Emilson Amador Caetano, bisbe de Guarulthos, també al Brasil.