La Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'hospital de Palamós fa un seguiment remot dels pacients

Un programari incorporat als dispositius intracardíacs permet analitzar el risc descompensacions

La Unitat d'Insuficiència Cardíaca (UIC) de l'hospital de Palamós (Baix Empordà) fa un seguiment remot dels seus pacients gràcies a un software incorporat als dispositius intracardíacs, que permet descarregar paràmetres i analitzar el risc de descompensacions en diferents nivells.

En cadascun d'aquests nivells s’estableixen quines actuacions cal dur a terme, com trucades per a seguiment i demanar més informació o bé citar una visita presencial urgent. En total, la UIC atén i realitza el seguiment a més de 300 pacients cada any.

El seguiment remot és un més dels mecanismes de què disposa la unitat i se suma a les visites periòdiques a través de consultes externes i les telemàtiques, per fer seguiment farmacològic i el pla de medicació.

Aquest abordatge de pacients amb insuficiència cardíaca evita el reingrés hospitalari d’aquests pacients en molts casos, que es tradueix en una millor qualitat de vida i en una reducció de la mortalitat. A banda, també repercuteix en una major sostenibilitat del sistema.

L'Enric Plaja és un dels set pacients a qui han començat a monitorar. Des de mitjans de desembre, l’Enric Plaja dorm cada dia amb un receptor a la seva tauleta de nit. Aquest dispositiu es connecta automàticament a un sensor que permet monitorar la seva congestió cardíaca durant les hores nocturnes.

A mitjans d'octubre, li van realitzar un doble bypass pel qual va haver d'estar setmanes ingressat al Trueta. Després de rebre l'alta i per poder controlar i fer un seguiment de la seva recuperació i estat de salut, el dispositiu intracardíac portava un programari incorporat que registra i permet descarregar els diferents paràmetres que la Unitat d'Insuficiència Cardíaca (UIC) de l'hospital de Palamós necessita per realitzar-li un seguiment remot.