Noguer defensa l'obertura de nous pous a la zona de la Muga per garantir l'aigua de boca

El president del Consorci d'Aigües rebutja que siguin per al turisme

Les protestes de la pagesia reclamant aturar les captacions a l'aqüífer Fluvià Muga i l'obertura de nous pous a la zona del Trabuc d'Empuriabrava -on ja es fan prospeccions- s'han fet un lloc al ple de la Diputació de Girona. El diputat de la CUP Jordi Casas ha alertat, com ja van fer ahir els pagesos, del "risc real de salinització" que pot patir la zona, similar a la que ara fa 40 anys va deixar "molts camps inutilitzables".

Casas ha demanat si el Consorci d'Aigües ha previst "alternatives" i s'ha alineat amb la demanda que ahir va fer la pagesia. "Per una situació d'emergència que és greu, i també per salvar una temporada turística, que no es provoquin greus problemes irreversibles tant a l'entorn com a l'agricultura", ha dit el diputat de la CUP.

El president de la Diputació, que al seu torn també ho és del Consorci, ha defensat que l'obertura dels pous obeeix a una sola prioritat: garantir que la ciutadania tingui aigua. "Situacions extremes de sequera com l'actual comporten molt de neguit, però també cal tenir el cap fred per prendre decisions", ha afirmat Noguer, recordant que la legislació recull que, "per damunt de tot, s'ha de preservar l'aigua de boca".

"Sempre es parla del sector turístic, però nosaltres hem de garantir que les aixetes de cada casa tinguin aigua", ha dit Noguer, recordant que l'abastament a la Costa Brava Nord engloba municipis com Roses, Cadaqués, Castelló d'Empúries, Llançà o el Port de la Selva. "La nostra obligació és salvar el dia a dia; i per tant, és el que estem fent", ha afegit, recordant que el paquet d'inversions que suma 4,5 MEUR -i que també comprèn altres mesures més enllà de l'obertura de pous- va en aquesta línia.

"Ni un sol litre" en 38 anys

Miquel Noguer també ha recordat que, de fet, fa 38 anys que ni el Consorci ni tampoc els ajuntaments han gastat "ni un sol litre" de l'aigua d'aquests pous, perquè tota la que s'enviava a la xarxa provenia del pantà de Darnius-Boadella. Sí que l'any passat, però, va caldre estirar-ne d'alguns -com els de Gallinera a Cadaqués o els antics de Roses- perquè la sequera hi va obligar.

"Avui el pantà de Darnius acumula 6,93 hectòmetres cúbics, tècnicament es troba en emergència 2 i la previsió és que l'entrada en fase 3 pugui arribar a finals del segon trimestre", ha dit Noguer. "El risc d'esgotament de l'aigua superficial és real i, per tant, la conseqüència podria ser la interrupció del subministrament; això no ens ho podem permetre perquè les conseqüències per als municipis serien molt greus i, per tant, hem d'activar tots els aqüífers", ha afegit el president de la Diputació.

El desert, amb rodes de recanvi

Miquel Noguer ha comparat la situació de sequera actual amb la d'una "travessia del desert", dient que per creuar-lo cal anar-hi amb rodes de recanvi. "Però la situació s'ha fet tan extrema que ara no ens cal una sola roda, sinó que en són necessàries quatre", ha puntualitzat el president, fent un símil entre els pous que es recuperaran i les noves captacions a la zona del Fluvià Muga.

"I repeteixo, això és per garantir que totes les aixetes de cada casa tinguin aigua; no les dels hotels", ha reiterat el president del Consorci. "Per tant, el que estem fent és una operació de salvament davant l'esgotament físic de les aigües superficials", ha dit Noguer, avançant que en cap cas aquestes captacions d'emergència es convertiran en "fonts habituals d'abastament".

"Tant o més greu que la covid"

"Aquí no es tracta de beneficiar un sector o un altre, sinó de garantir que surti aigua de l'aixeta perquè la població pugui dutxar-se, cuinar i fer les coses més elementals", ha insistit el president de la Diputació. I aquí, Miquel Noguer ha fet un nou símil; aquesta vegada, amb la pandèmia.

"Fa uns anys ens queixàvem de la covid, però si la sequera persisteix la situació pot ser tant o més greu", ha dit el president. "Abans érem a casa i teníem subministraments, i ara ens podem trobar que estiguem a fora, però no tinguem aigua, que és un bé essencial", ha afegit. "Entenem la pagesia i la indústria, però hem de complir la llei i garantir l'aigua de boca; per tant, no salvarem a un sector o a un altre, sinó a les persones", ha afirmat.

Per últim, Noguer també ha recordat que el Consorci d'Aigües Costa Brava Girona no el forma tan sols la Diputació, sinó que s'hi apleguen fins a 47 ajuntaments. I que les diferents actuacions d'emergència, dins les quals hi ha l'obertura dels pous, s'han fet "amb diàleg" i compten amb les autoritzacions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

"Farem tot allò que sigui possible per garantir l'aigua de boca a les llars, per intentar preveure que no passi el pitjor", ha afirmat Miquel Noguer. El president també ha avançat que, si finalment la situació millora, els nous pous no es faran servir.

"Tant de bo anem al desert amb les quatre rodes de recanvi i no se'n rebenti cap", ha dit abans de concloure que, malauradament, les previsions dels experts apunten que "fins cap a la tardor" no hi haurà episodis de pluges.