Palafrugell tanca les dutxes dels equipaments esportius i dels camerinos del teatre

El reg dels camps d'esport, de l'arbrat i la neteja de carrers es fa amb aigües freàtiques

L'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) se suma al llistat de pobles i ciutats -com Girona o Fornells de la Selva- que han decidit tancar les dutxes dels equipaments esportius municipals per estalviar aigua.

A partir d'ara, després dels entrenaments tots els jugadors -sigui de l'esport que sigui- hauran d'anar a casa a dutxar-se. Tan sols es permetrà fer-ho als vestidors aquells dies que hi hagi partits de competició federada (que solen tenir lloc els dissabtes i diumenges).

Segons explica l'Ajuntament, amb aquesta mesura el consistori es vol avançar a l'escenari que es podria aplicar en cas que la sequera s'agreugi i s'acabi entrant a la fase 2 de l'emergència. "Volem llançar un missatge a la ciutadania sobre la situació actual i amb unes previsions de futur molt preocupants", diu l'alcalde, Juli Fernández.

El tancament de dutxes als pavellons i camps esportius se suma també al dels camerinos del teatre municipal. En aquest cas, després dels assajos i les funcions, els artistes tampoc podran fer-les servir.

En paral·lel, per reduir el consum d'aigua de la xarxa, el consistori també està duent a terme altres mesures. Així, els camps de gespa municipal es reguen amb aigua que s'extreu de capes freàtiques (en la mínima quantitat possible i, preferentment, en hores de baixa insolació).

En el cas de l'arbrat, el reg també es fa amb aigües freàtiques, de manera manual i tan sols per garantir-ne la supervivència. En aquells llocs on no hi ha accés a aquest recurs -com el cas del cementiri- directament s'ha deixat de regar. També s'han deixat de regar els horts pedagògics de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) del municipi.

Sense arbustos

A més, la neteja viària, de contenidors i de la xarxa de clavegueram també es fa amb aigües freàtiques. Entre les mesures d'estalvi, l'Ajuntament de Palafrugell també ha decidit no plantar arbustos en aquells llocs on s'havia previst després de fer-hi una obra municipal (perquè no es podrien regar) o s'han instal·lat cartells a les fonts del cementiri indicant que només es poden fer servir per netejar ornaments.

Per últim, si bé es concedeixen llicències per construir piscines, el consistori recorda que està expressament prohibit omplir-les. A més, amb l'objectiu de detectar qualsevol incidència -com ara fuites en canonades o fonts que perdin aigua- el consistori ha posat en marca un apartat a l'app municipi (la de 'Palafrugell al mòbil') perquè la ciutadania pugui comunicar-ho directament.

Segons les últimes dades de consum que ha publicat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Palafrugell és un dels municipis que compleixen el topall de litres per habitant i dia fixat en la fase 1 de l'emergència (que s'ha reduït fins als 200). En el cas del municipi, al gener el consum es va situar en els 197 litres; i al desembre, va ser de 195.