L'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) ha aturat les obres que s'estaven fent en una de les parcel·les de la pineda de la cala la Fosca de la localitat, després que la propietat s'hagi excedit amb el nombre de pins que podia talar.
L'alcalde Lluís Puig assegura que també se'ls ha imposat una sanció econòmica i que no podran reprendre l'activitat fins que es presenti un projecte reparador del dany. Tot i la mesura, des de SOS Costa Brava i Salvem la Pineda d'en Gori insisteixen a dir que "el dany és irreparable" i lamenten que es concedís el permís d'obres per urbanitzar aquesta pineda que és "l'última arran de mar que queda a la Fosca"; un projecte que ja havien denunciat el 2020 i que està pendent de sentència.
Ambdues entitats ecologistes han presentat aquest febrer una denúncia cadascú per la tala "massiva" d'arbrat que s'ha fet en una de les parcel·les de la pineda on hi havia l'antic càmping Bellafosca, "el primer de la Costa Brava".
Els ecologistes s'oposen també al projecte urbanístic que s'està executant a la cala, on està previst construir tres blocs de pisos i dotze xalets sobre aquesta pineda. Critiquen que les obres -que van començar a finals de l'any passat- estan "destruint l'última pineda arran de mar" d'aquest paratge i alerten que això "tindrà un impacte greu" per la zona.
Més segones residències
"Aquesta pineda, on s'estan talant arbres massivament i fent excavacions profundes per fer-hi més habitatges innecessaris de segons residència, és la més antiga de la Costa Brava i un corredor biològic important", exposa la portaveu de la plataforma Salvem la Pineda d'en Gori, Zeta Figa, que lamenta que "se segueixi posant formigó a la Costa Brava, en comptes de preservar l'espai i més enmig d'una situació d'emergència per sequera com l'actual".
"No podem continuar canviant pins per totxanes", insisteix la portaveu de Salvem la Pineda d'en Gori, que recorda que "els arbres són els pulmons de la Terra". Tot i que Figa alerta que "el dany no es pot reparar, i menys ara perquè els pins joves necessiten molta aigua per poder créixer i, per tant, replantar no és una opció", insta a paralitzar "immediatament" les obres a la pineda de La Fosca.
Expedient sancionador
De fet, des de l'Ajuntament de Palamós defensen que actualment les obres en aquesta parcel·la estan aturades. Això, després que se'ls hagi obert un expedient -com s'havien compromès- per haver-se excedit en el nombre de pins que podien talar.
Segons detalla l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, aquest expedient "comporta una sanció econòmica i les obres no es podran reprendre fins que la propietat presenti un nou projecte i expliqui quines mesures prendrà per revertir el fet d'haver talat uns arbres no previstos".
Els ecologistes admeten que les obres a la zona on està previst ubicar el primer d'aquests edificis a la pineda s'han parat, però insisteixen a dir que abans de l'aturada de màquines la propietat ja havia començat la tala en una segona part de la Fosca, "on també s'han talat pins i s'està excavant".
La portaveu de Salvem la Pineda d'en Gori, Zeta Figa, considera que "l'Ajuntament no ha fet res" per impedir la destrucció del paratge i que ha anat "tard" a l'hora d'imposar la sanció. A més, lamenta que es concedís el permís d'obres, quan encara no s'ha emès la sentència de la primera denúncia interposada pels ecologistes.
La primera denúncia, sense sentència
El març del 2020, SOS Costa Brava i Salvem la Pineda d'en Gori van presentar un recurs contenciós administratiu per intentar impugnar l'aprovació del projecte d'urbanització de la pineda on hi havia l'antic càmping Bellafosca de Palamós. El recurs es troba actualment en fase de prova i pendent de la realització de proves pericials. En aquesta línia, els ecologistes demanen "una inspecció urgent" de les obres que s'han fet a la pineda de la Fosca. "Abans d'atorgar cap llicència d'obres, s'hauria d'haver esperat a tenir la sentència d'aquest recurs", insisteix Figa.
Per la seva banda, l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, sosté que la llicència d'obres s'havia de concedir perquè "la propietat complia tots els requisits" i "només se'ls podria retirar si ho decretés un jutjat". La plataforma ecologista Salvem la Pineda d'en Gori considera que cal modificar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Palamós perquè protegeixi zones com aquesta pineda de La Fosca. "La realitat turística, mediambiental i urbanística de Palamós ha canviat molt durant aquests anys", assegura Figa, que considera el POUM "caducat" i repeteix que "cal preservar les zones que queden per construir".
En contraposició, Puig considera que el POUM actual de la localitat és "plenament vigent" i diu que "es refarà quan quedi desfasat". "El POUM de Palamós protegeix el 70% de la superfície del municipi", assegura el batlle. A més, recorda que "el Pla director urbanístic (PDU) de revisió dels sòls no sostenibles del litoral gironí no va desqualificar cap dels àmbits d'actuació previstos a Palamós".
Un fet que considera "diu molt" i acredita que l'actuació "no representa una agressió molt important". Des de SOS Costa Brava traslladen que "sí que és veritat que no va desclassificar cap sector urbanitzable, com no ho va fer en altres municipis". Tanmateix, el vicepresident de la federació, Pau Bosch, defensa que "això no vol dir que estigui ben fet" perquè, assegura, "el criteri de la Generalitat va ser no actuar en els POUM que estiguessin adaptats al Pla territorial parcial de les Comarques Gironines del 2010".