Riudellots de la Selva s’omple de visitants el primer dia de l’onzè FIPORC

La Fira tancarà portes demà amb una programació 100% familiar

Riudellots de la Selva ha engegat avui l’onzena edició de FIPORC, la fira del porc més important de les comarques gironines, amb una àmplia varietat d’activitats per a totes les edats. La programació va iniciar-se divendres amb la celebració d’una jornada tècnica i s’allargarà fins aquest diumenge.

La inauguració ha comptat amb l’acompanyament de la colla gegantera del municipi i l’actuació musical de les Veus del Cric.

La programació de FIPORC inclou, a banda d’exposicions, tallers i tota mena d’activitats vinculades al sector del porc, una àrea de tast gastronòmic on poder menjar i fer degustacions. L’àrea de tast funciona amb un sistema de tiquets que es poden comprar al preu d’1 euro per bescanviar-los per tastos i productes per a esmorzar, dinar o picar, durant tot el dia.

Entre els productes a tastar no hi falten la carn de perol, els típics greixons, les botifarres, els embotits, el pernil, els salpebrats, i l’arròs de galta de porc amb carxofes, entre d’altres.
Un any més, l'àrea de tast gastronòmic ha compartit protagonisme amb l'escenari de demostracions i exhibicions del procés d’especejament del porc i elaboració d'embotits a càrrec de diversos voluntaris del poble i els comentaris d’experts en la matèria.

FIPORC va néixer l'any 2014 a Riudellots de la Selva amb la voluntat de consolidar-se com a fira temàtica de referència a Catalunya, remarcant tot el que envolta el món del porc on, a Riudellots, s'ha convertit en un dels principals eixos econòmics i símbol identitari de la població.

Val a dir que actualment a Riudellots de la Selva, segueixen arriben diàriament més de 25.000 porcs per ser sacrificats i transformats en diversos productes alimentaris, on la indústria càrnia s'ha convertit en un dels principals motors de l'economia local convertint el municipi de Riudellots en el segon municipi d'Europa on passen més porcs al dia.

Des dels seus inicis la fira s’ha celebrat durant 2 dies de febrer, coincidint amb la temporada d’hivern quan amb l’arribada del fred, antigament es duia a terme la matança del porc en moltes cases rurals.

Es tracta d’una fira de producte on l’eix vertebral és el porc i els productes que se’n deriven. A través de diversos espais repartits pel municipi es posa en relleu tot el cicle de vida d’aquest preuat animal, que tal com diu la dita popular “del porc, tot s'aprofita”. La fira inclou també un mercat amb paradetes de petits productors i artesans que venen productes de proximitat. 

El regidor de Dinamització Econòmica i responsable de la fira, Lluís Barnés, ha explicat que l’organització de la FIPORC no seria possible sense la implicació i mobilització d’un centenar de voluntaris que participen activament en diverses tasques. En aquest sentit, ha aprofitat per fer-los un agraïment juntament amb les entitats i empreses patrocinadores.