El grup de treball d'Exili, Deportació i Holocaust celebra el seu desè aniversari

L'executiu subratlla que l'ens és el precursor en la integració de la memòria democràtica a les aules

El Govern ha celebrat aquest dijous el desè aniversari del grup de treball Exili, Deportació i Holocaust. Es tracta d'una iniciativa que un grup de professors de diversos centres educatius de l'Alt Empordà van constituir, amb el suport del Memorial Democràtic i el Departament d'Educació.

La creació del grup responia a la voluntat de sensibilitzar els estudiants en matèria de memòria democràtica, compartir eines i recursos pedagògics i crear sinergies entre les diferents escoles i instituts de la comarca.

L'executiu català ha subratllat avui que l'ens creat fa deu anys ha fet una tasca pedagògica "exemplar" que l'ha convertit en el precursor en la integració de la memòria democràtica a les aules.

El grup aplega actualment una vintena de professors procedents de dotze centres de secundària. L'acte de reconeixement s'ha celebrat a Figueres i l'han presidit la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i la consellera d'Educació, Anna Simó.

Ubasart ha qualificat el grup de "pioner" i de "pilar essencial" per a la formació d'una ciutadania "crítica, lliure i fermament compromesa amb els valors democràtics". També ha subratllat la importància d'educar en un sistema de valors "basat en la tolerància, el respecte al diferent, la promoció de la diversitat i la convivència", extrems tots ells que apropen a "la cultura de la pau".

De la seva banda, Simó ha subratllat que el grup permet formar persones "empoderades davant del discurs de l'odi i la discriminació". Un treball pedagògic "més necessari que mai, en temps de populismes i 'fake news'. En temps de mitges veritats i enemics únics". Alhora ha destacat la importància d'un projecte que "manté viva la flama de la memòria en les noves generacions".

En el marc de l'acte, docents representants de sis instituts de l'Alt Empordà han explicat alguns dels projectes duts a terme gràcies al grup de treball, com ara viatges al camp de concentració de Mauthausen (Àustria), la inauguració del passeig de la Memòria a Figueres, un memorial per a les víctimes dels bombardejos a la ciutat durant la Guerra Civil espanyola o la participació en el projecte de les llambordes stolpersteine en homenatge a tots els deportats pel nacionalsocialisme alemany.