Els preus s'apugen un 0,3% al gener a les comarques gironines

Els aliments continuen moderant l'increment però omplir la nevera ja és un 6,7% més car

L'Índex de preus al Consum (IPC) comença l'any amb un lleuger repunt a les comarques gironines. Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquest gener a la demarcació els preus s'han encarit tres dècimes de mitjana (+0,3%).

Com ja és habitual, al darrere d'aquest percentatge hi ha dues realitats. Per una banda, aquells serveis o productes que formen part del dia a dia que s'apugen; i per l'altra, també aquells que davallen.

Aquest gener del 2024, dins el primer grup s'hi troba, sobretot, el paquet format per la llum, el gas i els combustibles. I és que la retirada dels ajuts a l'electricitat ha comportat que s'encarís fins a un 6,9%. Això sí, tot i aquest increment el preu que paguen els consumidors encara està per sota del gener de l'any passat (en concret, un 4,4% menys).

Aquest inici del 2024 també s'han apujat el tabac (+3,1%), les begudes alcohòliques (+3,5%) o els serveis recreatius, esportius i culturals (+2%). Per contra, a l'altre costat de la balança -és a dir, aquells productes i serveis que registren descensos de preus- s'hi troben, sobretot, tant la roba i el calçat com els allotjaments turístics.

En el primer cas, la campanya de rebaixes ha fet abaixar els preus un 10,6%. I en el segon, el fet que s'estigui en plena temporada baixa, ha suposat que dormir en un hotel sigui un 5,3% més barat i que els paquets turístics s'hagin abaratit un 11,9%.

Pel que fa als aliments, aquest gener els seus preus han continuat moderant-se (i tanquen el mes amb un increment del 0,2%). Això sí, arran de les alces que han registrat en els darrers mesos, omplir la nevera ara és un 6,7% més car que fa un any.

L'interanual es manté al 3,2%

A l'hora de decantar la balança, la inflació continua fent-se palesa. De fet, l'IPC interanual es manté al mateix nivell que el del mes anterior. Perquè ha tancat tant el desembre com el gener amb un percentatge del 3,2%.

És veritat que s'està molt per sota de registres de mesos anteriors (en què aquest percentatge havia arribat a catapultar-se més enllà del 10%). Però també és cert que, d'ençà de l'estiu passat, aquest índex ha anat a l'alça (perquè d'ençà del juny, que va tancar a l'1,4%, no ha parat de créixer).