Més d’una cinquantena de ramaders han tallat la C-38, al coll d’Ares. Es tracta de la via que comunica el Ripollès amb el Vallespir i la Catalunya Nord.
El tall ha començat a les deu del matí i els ramaders preveuen allargar-lo fins a les dotze de la nit d’aquest dimecres. La protesta compta amb el suport d’un grup de ramaders del Vallespir.
És el cas del Sebastià, de Prats de Molló, qui ha explicat que la seva intenció és donar suport a una protesta que, diu, és “conjunta”. De fet, pagesos de les dues bandes han signat conjuntament un manifest amb una desena de reivindicacions. “Tenim problemàtiques molt similars”, explica Moret, qui lamenta “la criminalització” que pateix el sector. “N’estem farts”, ha subratllat.
La protesta compta amb pancartes del moviment Revolta Pagesa i del Sindicat Agrícola del Vallespir que encapçalen el tall amb dos tractors a cada costat. I al darrere, una pila de pins cremant procedents de la mateixa zona, al marge de la vintena de tractors que s'hi han concentrat en hora punta.
La greu crisi que pateix el sector "és la mateixa" a banda i banda, expliquen els assistents, que subratllen que seguiran mobilitzats “com a mínim” fins demà a les dotze de la nit per exigir canvis a l'administració. "Hem unit forces", afirma un dels ramaders Joan Moret, que explica que aquest és un punt estratègic perquè, quan es talla l'AP-7 amb França molts transportistes agafen aquesta via alternativa per intentar continuar la ruta en direcció a Catalunya.
Malgrat tot, aquest matí han quedat atrapats cinc camions i furgonetes i alguns d'ells han optat per girar cua. Un transportista ha explicat que no ha pogut arribar fins a Camprodon passant pel coll d'Ares, però s'ha solidaritzat amb la causa. "Haurem d'esperar", ha dit. El tall només afecta els vehicles de gran tonatge i transportistes, però als veïns, ciclistes i motoristes, que els deixen seguir el camí.
Els manifestants venen preparats. Han muntat un 'food truck' per poder proveir-se i venen equipats per passar la nit. "Si hem de dormir al tractor, ho farem", ha dit Moret. D'altres, en canvi, deixaran temporalment el tall per donar menjar al bestiar i després tornaran. Així ho explica Sebastià del Vallespir. "Hem de baixar a la nit perquè hi ha feina al mas, però tornarem a pujar demà". Explica que s'han sumat a la mobilització "per solidaritat" i perquè volen sumar esforços en aquesta lluita.
Aquest migdia han llegit el manifest conjunt amb ramaders del Ripollès i del Vallespir i després han fet sonar esquelles. "Són deu punts, comuns a tot Europa, i sobretot pensant en els pagesos d'alta muntanya", detalla Moret. La burocràcia, la sequera i l'entrada de productes de fora són algunes de les principals queixes, tal com van reivindicant aquests últims dies. "Avui és un dia històric", ha afirmat un dels pagesos que ha llegit el manifest.
"Esperem que Brussel·les obri els ulls, deixi de criminalitzar el sector i deixi de posar bastons a les rodes", ha reblat Moret.