Els pagesos gironins tallen l'AP-7 a Pontós i munten barricades al mig de la calçada

Entravessen troncs i pneumàtics a l'autopista i els hi calen foc

Els pagesos gironins han aconseguit tallar l'AP-7 en els dos sentits a l'altura de Pontós (Alt Empordà), just on l'autopista creua per dalt l'N-II, que s'ha bloquejat des de primera hora del matí.

Els agricultors han entrat a la calçada, on han entravessat troncs, pneumàtics i cables i els han calat foc, dins la segona jornada de protestes del sector que també preveu bloquejar els accessos a Mercabarna i al port de Tarragona.

Al voltant dels agricultors gironins es manté un dispositiu d'agents de la Brigada Mòbil dels mossos. D'altra banda, la gendarmeria francesa ha començat a desviar els vehicles al Pertús per evitar que accedeixin a l'autopista.

Les concentracions han començat a primera hora del matí a Orriols i Santa Llogaia d'Àlguema i cap a quarts de vuit centenars de tractors han sortit en direcció Pontós, on es bifurquen les dues carreteres. Cap a dos quarts de deu han aconseguit tallar l'autopista i hi han muntat barricades a banda i banda de la via.

A les deu, alguns tractors han obert pas des de la zona del pont que connecta les dues vies i han accedit a l'AP-7. En aquests moments, hi ha uns sis tractors concentrats just després de la barricada que han muntat en sentit sud. La voluntat és evitar que els Mossos -que hi ha desplegat diverses furgonetes de la Brigada Mòbil- els desallotgin.

Alguns dels pagesos gironins que s'hi han congregat asseguren que les protestes es mantindran perquè la situació que viuen és insostenible. "Al final hi ha una consciència de col·lectiu perquè tots estem enfadats de tot el camí que hem tingut i hem d'aprofitar aquesta onada per posar les coses on haurien de ser", assegura un pagès del sector de la fruita, Albert Batlle.

També ho veu així Pujol, que afirma que les coses "no poden continuar així". "Tot està en mans de les grans empreses que volen canviar el món. I nosaltres no volem tant de progrés. Els nostres fills han de poder menjar costelles de xai i entrecots de vedella", diu Pujol.

Mentrestant, altres agricultors amb els seus tractors fan marxes lentes des de diversos punts cap a Mercabarna i el Port de Tarragona, i provoquen congestions al tram sud de l’AP-7, a la C-51 direcció Valls i a l’A-2 entre Castellbisbal i Sant Andreu de la Barca.

Els pagesos de la Catalunya Central tenen previst concentrar-se a l'eix transversal, a l'alçada de Vic.

A Mercabarna, els tractors hi arribaran en columnes des del Baix Llobregat i l'Anoia, mentre que al port de Tarragona ho faran des de diverses localitats de la demarcació, com Valls, Reus i el Morell; o l'Aldea i Falset, entre d'altres. També preveuen participar-hi des de Lleida, les Borges Blanques i Tàrrega, però en vehicles.

A l'eix transversal, les sortides estan anunciades des de Gironella i Vic; mentre que a les comarques de Girona els pagesos s’han reunit des de les 7 del matí a l'N-II a Santa Llogaia d'Àlguema i a Orriols, i han aconseguit tallar aquesta via i, durant uns minuts, l’AP-7.

A banda, aquest dimecres al vespre, entre les vuit i la mitjanit, es duran a terme marxes lentes i talls a l’N-420 i C-12, a l’alçada de Móra d’Ebre i Móra la Nova; i el pròxim dia 21 hi ha convocada una gran mobilització a Madrid, davant la seu del Ministeri d'Agricultura.

D'aquesta manera, els pagesos posen de nou sobre la taules les seves principals reivindicacions, com la reducció de la burocràcia per a la seva feina del dia a dia o al competència deslleial contra altres mercats més desregularitzats, entre d'altres. La setmana passada els ja van dur a terme diverses marxes lentes fins arribar al centre de Barcelona, on dimecres es van reunir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès; i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort.

L'endemà dijous, una representació dels pagesos va reunir-se amb representants dels grups polítics i amb la presidenta del Parlament, que els va rebre al seu despatx. Arran de les trobades van arrencar tres compromisos: revisar les restriccions d'aigua, reduir la burocràcia i agilitzar el pagament d’ajuts. L'acord amb PSC, ERC, JxCat, CUP, Comuns i Cs es va segellar en una proposta de resolució que es portarà a la mesa.

En relació a la reducció de la burocràcia, el conseller Mascort va assegurar divendres que la previsió és que el portal únic comenci a funcionar a finals de març. Segons va dir, ara es troba en una fase beta i s'ha deixat als pagesos que la testegin i facin observacions sobre el seu funcionament.