El Govern instal·larà una plataforma al Golf de Roses (Alt Empordà) per agafar mostres del fons marí i obtenir informació per a la futura plataforma d'assaig d'eòlica marina Plemcat.
La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha explicat que s'hi estarà entre dues i tres setmanes i que l'objectiu és que aporti informació sobre la zona on està prevista la línia d'evacuació d'energia.
També ha explicat que fa unes setmanes el vaixell de prospeccions, que va posar en alerta les entitats contràries al parc eòlic marí, va estar fent sondejos a la zona on han d'anar els prototips de molins. Es tracta dels estudis previs per poder tirar endavant el projecte, que costarà 80 MEUR i que ha d'estar construït abans del desembre del 2025.
Barnadas també ha dit que esperen que el Plemcat sigui una realitat abans que es convoqui la subhasta de parcs eòlics marins a la zona prevista als POEM i que, de moment, no els consta que hi hagi cap moviment per part de l'Estat. En aquest sentit, insisteix que l'objectiu és que la informació obtinguda serveixi per incidir en el procés.
La secretària d'Acció Climàtica ha presidit aquest dilluns la quarta reunió amb els alcaldes de la badia de Roses afectats pel projecte. Entre ells, hi havia el de l'Escala, Torroella de Montgrí, Roses, Cadaqués i Sant Pere Pescador.
També hi ha assistit la directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Marta Morera, i la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral. A la trobada, Barnadas ha compartit amb els ajuntaments l’actualització de l’estudi d’experiències internacionals en l’àmbit de beneficis comunitaris generats en processos de licitació d’instal·lacions eòliques marines i s'ha continuat treballant en les peticions per poder incidir en la subhasta estatal.
També se'ls ha informat dels treballs previs de la plataforma d'investigació. La responsable d'Acció Climàtica ha explicat que fa unes setmanes un vaixell va estar fent prospeccions a la zona del POEM i on està previst el Plemcat i que en les pròximes setmanes s'hi instal·larà una plataforma d'uns 20 metres d'ample per entre 20 i 40 d'alçada a la zona d'evacuació d'energia.
En concret, s'ubicarà a uns 1.200 metres de la costa davant de Sant Pere Pescador. La previsió és que estigui en funcionament durant la setmana del 25 de febrer i s'hi quedi entre dues i tres setmanes.
El sistema permetrà agafar mostres "de forma quirúrgica" del fons marí. Tot amb la voluntat d'estudiar-lo i poder dissenyar "millor" el projecte del Plemcat. Barnadas insisteix que serà "temporal" i que es tracta de la "prèvia". "Per això és tan important el Plemcat, poder fer un estudi perquè quan tens dades pots condicionar la subhasta i podrem dir alerta que això no és l'Atlàntic, és el Mediterrani i té aquestes característiques. Això ens reforça molt en la presa de decisions", insisteix Barnadas.
De fet, Barnadas diu que esperen que el Plemcat sigui una realitat abans que es convoqui la subhasta de parcs eòlics marins a la zona prevista als POEM i que, de moment, no els consta que hi hagi cap moviment per part de l'Estat. En aquest sentit, insisteix que l'objectiu és que la informació obtinguda serveixi per incidir en el procés. La voluntat és que els factors qualitatius dels projectes comptin tant com el factor preu a l'hora de tenir en compte les ofertes dels promotors, de manera que l’aprofitament eòlic de l’espai marí de l’Empordà, l’anomenat LeBa1, es faci de la manera més beneficiosa per a tot l'entorn.
El territori vol informació
El president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Agustí Badosa, diu que a la majoria dels alcaldes els tranquil·litza que es plantegi aquesta plataforma d'assaig prèvia a la subhasta de parcs eòlics marins estatal i que, malgrat que hi ha certa oposició, tots coincideixen que "cal informació". "El que ens preocupa a tots és l'ecosistema; però no hi ha dades de la Mediterrània, tota la informació que es fa córrer és d'altres mars", assegura.
Un laboratori d'assaig flotant
El Plemcat serà un laboratori d'assajos flotant a la mar Mediterrània que servirà per estudiar el comportament de diferents components i sistemes tècnics per a l'avenç i la validació de l'energia eòlica flotant, d'altres energies marines, per al monitoratge de l'ecosistema marí i per altres estudis mediambientals, climàtics o de biodiversitat.
El projecte es canalitza a través de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), que està comptant amb el suport tècnic de l'ICAEN, i tindrà un cost de 80 MEUR. Per fer-ho possible, tindrà una subvenció de 30 MEUR de la convocatòria estatal 'Redmarinas'.