Sara Baras omple l'Auditori de Girona per veure el seu homenatge a Paco de Lucía

"Del mestre vaig aprendre a no oblidar l'origen i a sentir-me orgullosa del flamenc"

El mar, els ocells, les arrels, les pèrdues, les alegries de la vida, els 'taconeos' i les guitarres flamenques. La coreògrafa i bailaora Sara Baras ha omplert l'Auditori de Girona per a l'estrena a Catalunya de 'Vuela', l'espectacle que ha fet en homenatge a Paco de Lucía, una de les figures més importants del flamenc.

"Diuen que hi ha més pressió quan li dediques un espectacle a algú que admires i estimes tant, però per a mi és un regal tornar a sentir mil detalls d'ell", ha dit Sara Baras. Enèrgic, subtil, estètic, bell i profund. L'espectacle ha arrancat aplaudiments entre el públic des del primer minut, deixant-se portar per la màgia del flamenc. 'Vuela' és l'espectacle amb què Baras compleix 25 anys de la seva companyia.

L'espectacle arranca amb l'escenari buit i una cadira il·luminada. Se senten els primers acords d'una guitarra flamenca. Apareix Sara Baras i fa un petó al cel. Aquest és l'inici de 'Vuela', l'homenatge que Sara Baras fa al guitarrista Paco de Lucía quan es compleixen deu anys de la seva mort. És, sense dubte, un dels referents del flamenc modern.

'Vuela' està dissenyat amb paraules. Són quinze "peces úniques" que giren al voltant a un mot que evoca tot l'univers de Paco de Lucía i del flamenc. Hi ha 'Maestro', 'Inspiración', 'Mar', 'Raíz', 'Eternidad', 'Alma' o, com no podia ser d'una altra manera, 'Volar'. La coreògrafa i ballarina ha explicat que, qui conegui la trajectòria de guitarrista, "reconeixerà els detalls que estan dedicats a ells" però, el que no, igualment poden notar "la vida mateixa".

Les quinze paraules s'articulen al voltant de quatre, que donen nom als quatre actes de 'Vuela': 'Madera', 'Mar', 'Muerte' i 'Volar'. Una barreja del cos i l'ànima; de la natura i d'allò que es terrenal amb l'espiritualitat, la fe i les emocions.

"És el creixement de qualsevol persona, enfrontar-se a circumstàncies tan doloroses com la pèrdua d'un ésser estimat i, alhora, celebrar les coses boniques, hi ha aquí una barreja", ha reflexionat Baras que afegeix que s'hi entortolliguen "les tradicions, el poder de volar com els ocells, el mar, la natura, les plantes. És un espectacle que ens dona a nosaltres mateixos una lliçó per recordar coses que són molt valuoses a la vida".

Sara Baras situa Paco de Lucía com "una influència súper important" per a la seva generació,. Però, en el seu cas, va anar molt més enllà: "Vaig tenir la sort d'estar molt a prop d'ells i, per tant, no només he tingut la seva música com a lliçó, també els seus consells i el seu afecte. Em sento súper afortunada per haver pogut viure tan a prop d'ell".

I, del "mestre, en va aprendre lliçons que mai ha oblidat: "No oblidar d'on vinc, treballar molt, estudiar, no parar d'entregar el 100% en el dia a dia a l'escenari defensar i sentir-me molt orgullosa del flamenc com un art gran que ens representa per mig món. Això ho tinc molt present del mestre sempre".

'Vuela' arriba amb la celebració dels 25 anys de la companyia de Sara Baras. "Mires enrere i és un orgull increïble", ha dit la ballarina i coreògrafa que assenyala que la clau és la feina dura, amb passió i comptant "amb un equipàs increïble". "Sempre em diuen que 25 anys més, 25 ho veig una mica exagerat però sí que espero poder estar uns quants anys damunt l'escenari, sense abaixar la guàrdia, entregant-nos i agraint al públic tot l'amor que rebem", ha conclòs.