Santi Vila confia a ser exonerat per la justícia en el cas Sixena

L'exconseller de Cultura remarca que tindrà "absolut" suport de la Generalitat

L'exconseller de Cultura,Santi Vila, espera que el cas Sixena acabi arxivat i també confia que tant ell com l'exconseller Lluís Puig siguin declarats innocents. En declaracions a la 'Ser', Vila ha reiterat que tots dos van fer les coses "tan bé com vam saber" procurant respectar les lleis catalanes que partien d'una priorització de la protecció de l'art reclamat.

Vila s'ha mostrat satisfet perquè al judici comptarà amb "l'absolut" suport de la Generalitat. Un canvi respecte a l'etapa del president Quim Torra, ja que l'exconseller ha explicat que des que hi ha el president Pere Aragonès, de seguida van contactar amb ell per "reconduir" la relació i oferir novament suport legal per la causa.

Santi Vila ha recordat que el litigi de les 44 peces de Sixena que estaven al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) que ha acabat en una causa judicial contra ell i l'exconseller Lluís Puig ha estat un procés llarg de més de 6 anys i després que aquest dijous es dictés judici oral, se sent alleujat i satisfet perquè durant tot aquest temps ha tingut diners retinguts i la situació li ha impedit prendre certes decisions. "Per fi podrem asseure'ns davant d'un jutge", ha dit.

Confia que la causa s'arxivarà i tant ell com Puig seran declarats innocents. En aquest sentit, ha recordat que la llei de patrimoni catalana protegia una sèrie d'obres reclamades pel jutge i que el que van fer va ser incoar una sèrie d'expedients per fer possible el lliurament i posteriorment li van dir al jutge que s'havia d'esperar al fet que culminessin aquests expedients.

Això no obstant, tot es va precipitar i en plena aplicació de l'article 155, la matinada de l'11 de desembre de 2017 la comitiva judicial acompanyada per la Guàrdia Civil va entrar al Museu de Lleida per endur-se l'art. Segons Vila, ara es veurà si van actuar bé o no.

D'altra banda, Santi Vila s'ha mostrat satisfet per haver recuperat el suport legal de la Generalitat en la causa. I és que després de perdre el suport del Govern en l'època del president Quim Torra, segons Vila, des que hi ha Pere Aragonès que es van posar en contacte amb ell per transmetre-li que la situació s'havia de "reconduir".

En aquest sentit, ha apuntat que Aragonès li va dir que tant ell com Puig estaven patint una "penositat" pel fet d'haver actuat en exercici del seu càrrec i, per tant, era molt important que acceptessin la defensa del Govern. Vila assegura que es va sentir molt honorat i agraït, ja que ningú no entenia que la defensa jurídica d'un possible delicte comès en l'exercici del seu càrrec se l'hagués de defensar ell sol.