L'Strenes tindrà cançó oficial i s'amplia a plaça Independència amb un 35% de concerts gratuïts

El certamen proposa 44 actuacions i ja ha exhaurit alguns espectacles

La 12a edició del festival Strenes de Girona tindrà cançó oficial que faran alumnes de vuit instituts de la ciutat, s'amplia a la plaça Independència i el 35% dels concerts seran gratuïts. Entre el 5 d'abril i el 5 de maig el certamen oferirà 44 actuacions, que mostraran el múscul del talent musical català i també serviran com a trampolí per a propostes emergents.

Aquest dijous l'Strenes ha donat a conèixer el cartell complert, tot i que el gruix de la programació ja s'havia anunciat a finals d'any. El certamen ja ha exhaurit entrades per als concerts de Guillem Gisbert, The Tyets i La Ludwig Band -que es faran a les entrades de la Catedral- i tampoc en queden per al de Gossos. Oques Grasses, que actuarà al Palau de Fires, també és a punt de fer el ple.

En paral·lel el seu director, Xavi Pascual, també ha donat una altra xifra: la meitat dels grups i artistes que passin per la ciutat seran emergents, seguint l'engranatge del certamen de ser "una plataforma" de projecció per als nous talents. Dins aquest grup l'Strenes hi inclou Mama Dousha -amb el seu ja cèlebre 'Rikiti'- o Maria Hein, Paula Valls, Roger Padrós i Juls.

Aquests quatre últims, precisament, actuaran en un nou escenari del festival: el de la plaça Independència. Substituirà l'espai de la pujada de Sant Domènec, on s'han programat concerts en les darreres edicions, però que segons concreta Pascual "tot i ser fantàstic, limitava tècnicament les propostes musicals" (entre d'altres, perquè es feia difícil que hi toquessin grups).

A més, aquest 2024 -com ja s'havia anunciat- l'Strenes també entrarà dins el Palau de Fires. Aquí s'hi farà el concert d'Oques Grasses, que ja gairebé és a punt de fer el ple de les 7.000 entrades que s'han posat a la venda. La plaça i el palau s'afegeixen així als altres escenaris, com el Teatre Municipal, la sala La Mirona, l'Auditori o els concerts a les escales de la Catedral (un dels trets distintius del festival).

Aquí, ja hi ha tres dels concerts que s'hi faran que han penjat el cartell de 'complert'. Són l'estrena del nou disc de Guillem Gisbert -líder i cantant dels Manel-, el nou espectacle dels The Tyets i l'actuació de La Ludwig Band, els darrers guanyadors de la secció Talent Gironí. "I per als concerts de Blaumut, que estrenaran nou disc a les escales de la Catedral, i els de Figa Flawas a La Mirona, en queden molt poques", ha precisat Pascual.

Cançó oficial

Més novetats. Aquesta dotzena edició serà també la primera en què l'Strenes tindrà cançó oficial. Serà un tema inèdit que sortirà d'un projecte educatiu que involucra fins a vuit instituts de la ciutat. "Els alumnes comptaran amb el suport de cinc artistes consolidats, hi haurà un jurat que triarà la millor lletra i el productor gironí HugSound serà l'encarregat de posar-hi música i melodia", ha explicat el director de l'Strenes.

Per les mans de HugSound hi han passat grups com Santa Salut, The Tyets, Triquell o Doble. La peça es podrà escoltar per primer cop el 21 de juny, coincidint amb el Dia de la Música.

D'altra banda, el festival també donarà més projecció a la música urbana. Perquè la secció de l'Strenes Urbana passarà a tenir dues dates i dues seus. A la tardor, es farà a Barcelona (on va néixer l'any passat). I abans, el 20 d'abril, se'n farà una altra a Girona -a l'Estació Espai Jove- amb sis hores de música en directe. S'hi podran veure propostes consolidades del gènere, com el nou disc de Flash Ice Cream, i nous valors emergents com Cloe, DANI6ix & IZ-ZKID o Jost Jou.

"El bo i millor d'ara i del futur"

El cartell d'aquesta 12a edició de l'Strenes inclou també artistes i grups com Joan Miquel Oliver, Ginestà, Lildami & Big Friends, La Fúmiga, les Roba Estesa o Xarim Aresté (que hi farà sonar per primera vegada en directe el seu setè disc). "Ofereix el bo i millor del panorama musical català del present, i el bo i millor també del futur", ha subratllat el tinent d'alcaldia de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, durant la presentació del certamen.

"L'Strenes és un festival consolidat, que no deixarà ningú indiferent; és una clara aposta d'èxit que des de Girona s'estén pel territori", ha dit al seu torn el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació, Jordi Camps. "És un certamen que promou el talent, descentralitzat i amb una intensa relació amb el territori, que relliga la cultura amb l'educació i que focalitza el català com a llengua de prestigi que ens fa més visibles al món", ha afegit al seu torn el director dels serveis territorials de Cultura, Josep Calatayud.

En total, aquest 2024 l'Strenes ha posat a la venda 26.300 entrades. El pressupost del festival és de 550.000 euros, dels quals un 32% es finança a través de les administracions, un 10% l'aporten els patrocinadors i la resta -el 58%- es preveu fer a través de la venda d'entrades.