Quinze gironins accidentats greus s'han acollit al programa d'acompanyament de Mifas

'Invictes' és una iniciativa conjunta amb el Servei Català de Trànsit

Quinze persones s'han acollit a les comarques gironines al programa 'Invictes' del Servei Català de Trànsit (SCT), que presta l'entitat Mifas. Es tracta d'una iniciativa que vol acompanyar els afectats per accidents de trànsit greus i que han patit ferides com politraumatismes, grans cremades o lesions medul·lars, per tal d'afavorir la seva inclusió social.

Dels quinze atesos per Mifas en el primer any de la iniciativa, la majoria -onze- són dones. El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, explica que no és un programa psicològic pròpiament, sinó una forma d'acompanyament a l'afectat i a la seva família, si bé reconeix que també acaba sent una forma d'ajuda mental pel ferit en veure que té el suport d'altres persones.

En Xavier Garcia va tenir un accident de Trànsit que el va afectar el seu dia a dia. De fet, li va canviar la vida i va haver d'adaptar-se a una nova realitat. Va ser aleshores quan va anar a Mifas i va decidir adherir-se al programa 'Invictes', que l’entitat gironina promou i que és una iniciativa del Servei Català de Trànsit (SCT). "Em van donar suport i possibilitats d’inserció laboral. També em van acompanyar a mi i a la meva família, a partir de la nova realitat que em toca viure", explica.

Ara és ell qui ajuda a persones que han tingut un accident de trànsit greu i que han vist com la seva vida “ha girat com un mitjó”. En concret, en Xavier fa classes d’informàtica a una dona que va quedar ferida en un sinistre. "La seva filla és estudiant i ella no en sabia i jo l'estic ajudant amb conceptes d'informàtica".

'Invictes' no és un programa que doni suport psicològic. De fet, Trànsit ja té una iniciativa específica en aquest sentit, sinó que el que fa és donar acompanyament des d'un punt de vista més pràctic, com inserció laboral o accés a algunes ajudes que "abans de l’accident ni et plantejaves si existien".

Amb tot, el director de Mifas, Artur Altabàs, explica que ajuda des d’un punt de vista mental a les persones que fan ús del recurs. "Evidentment en un sinistre greu, tenir un suport encara que no sigui específicament psicològic, però que et permet veure que la vida segueix d'una altra manera, ajuda molt a superar el trauma", remarca.

15 persones el primer any

El servei 'Invictes' es va posar en marxa ara fa un any i ha atès a quinze persones a les comarques gironines a través de Mifas. Quinze usuaris com en Xavier Garcia que han vist com el succés els hi canviava la vida, però que alhora han pogut seguir endavant "d’una altra manera".

La majoria dels usuaris del servei han estat dones. En concret, onze de les quinze i totes les víctimes dels accidents tenen en comú que van quedar en estat greu, com lesionats medul·lars, persones amb grans cremades, altres que han patit traumatismes cranioencefàlics o amputacions.