L'Audiència dona tres dies per entrar a presó al professor de bateria condemnat per abusar d'alumnes

El tribunal li va imposar una condemna de 26 anys i mig a l'octubre

L'Audiència de Girona dona tres dies per ingressar a presó a Jordi Brull, el professor de bateria de Quart (Gironès) condemnat per abusar sexualment de cinc alumnes entre els anys 2009 i 2020.

"Es requereix el penat perquè en un termini de tres dies (naturals) ingressi voluntàriament al centre penitenciari per complir la pena privativa de llibertat imposada", exposa el servei comú d'execució penal de Girona.

L'octubre passat, l'Audiència de Girona va imposar una condemna de 26 anys i mig de presó a Brull (amb 20 de compliment efectiu). La sentència concloïa que es va aprofitar de "la influència" que tenia cap als joves, que havien començat classes particulars amb ell sent menors d'edat, per perpetrar els abusos al soterrani de casa seva.

El servei comú processal d'execució penal de Girona ha incoat l'executòria després que la sentència dictada per la secció tercera de l'Audiència, que condemnava el professor de bateria, sigui ferma.

Segons la resolució, Brull té tres dies per ingressar "voluntàriament" en un centre penitenciari per complir la condemna. A més, li donen deu dies per aportar els 30.000 euros que falten per fer front a les indemnitzacions (ja n'havia consignat 50.000 prèviament) i li adverteixen que, d'acord amb la sentència, té prohibit acostar-se o comunicar-se amb les víctimes. Si ho fa, estaria cometent un delicte de trencament de condemna.

La resolució dictada s'ha comunicat a la fiscalia i a les parts i tenen tres dies per interposar recurs de revisió.

El judici es va fer del 3 al 5 d'octubre i la secció tercera de l'Audiència de Girona va fer pública la sentència el dia 26 del mateix mes, concloent que el professor de bateria va abusar sexualment dels cinc alumnes.

El tribunal descartava que hi hagués consentiment, tal com va al·legar l'acusat al final del judici quan, canviant de versió, va assegurar que les relacions van ser consensuades i que aleshores el consentiment se situava en 13 anys.

El tribunal va argumentar que Jordi Brull es va aprofitar de la "situació de superioritat" que tenia cap a les víctimes, que van començar les classes particulars amb ell sent menors d'edat, i que va executar "un pla premeditat": "Es va anar guanyant la confiança dels seus alumnes amb la intenció de convertir-se en un 'pare-col·lega' i en el seu protector. Així, aconseguia aquest vincle amb els alumnes mitjançant "manipulació emocional" i, després, passava a "l'acció" per perpetrar els abusos".

La sentència recollia que, tal com van explicar els joves al judici que es van personar com a acusació particular de la mà del lletrat Benet Salellas, el mestre de bateria actuava seguint un patró i tenia un 'modus operandi' clar: "El processat es va valer del seu ascendent en els alumnes -i del temor d'ells a fer-li mal, a perdre'l com a adult referent o a perdre les classes de bateria amb ell- per, lentament i progressivament, anar-los compel·lint a acceptar les pràctiques sexuals a les quals els sotmetia".

"El processat difícilment podia desconèixer que no estava obtenint un consentiment lliure per part d'ells, sinó forçant-los mitjançant conductes manipuladores", subratllava l'Audiència.

La sentència va considerar provat que va abusar sexualment de cinc alumnes entre els anys 2009 i 2020 al soterrani de casa seva, on tenia una mena d'estudi on impartia les classes particulars, i el van condemnar com a autor de tres delictes continuats d'abús sexual amb penetració i dos delictes d'abús sexual, un d'ells amb penetració.

"Perpetradors d'abusos"

El tribunal assenyalava que el comportament del processat va seguir "quasi al detall" totes les pautes que la psicologia moderna detecta "en els perpetradors d'abusos a nens o joves" com són formar relacions, provar els límits, temptejar tocaments "en excés", intimidar, compartir material sexual i comunicar-se en secret.

Així, l'Audiència exposava que Brull escollia víctimes "en diferents fases de construcció de la seva personalitat" i feia creure a cadascun d'ells que eren els millors alumnes i que tenien un futur prometedor en la música: "La situació de superioritat de l'acusat amb relació als cinc denunciants resulta evident: no només per la desproporció d'edats entre ell i els alumnes -entre 32 i 46 anys- i pel fet innegable de ser el seu professor, sinó també pel fet de ser la persona en qui tots ells havien dipositat les seves esperances de futur".

Des del primer dia es mostrava "afectuós" amb ells, abraçant-los i petonejant-los. Després, i amb l'excusa de l'esforç que suposa tocar la bateria, els feia massatges que "progressivament" dirigia a la zona dels genitals. Amb el pas del temps, això va anar a més arribant a masturbacions o fel·lacions.

A l'hora de considerar provats els fets, el tribunal assenyalava la "solidesa" de les declaracions de les víctimes: "Que siguin diverses les persones que denuncien haver patit abusos sexuals per part d'un mateix processat, en un escenari similar o igual, pot reforçar o corroborar les seves respectives declaracions, sobretot si cadascuna d'elles, per si mateixa, resulta versemblant i creïble".

A més, l'Audiència també remarcava que totes les víctimes del professor de bateria arrosseguen seqüeles emocionals i psicològiques i que són unes proves pericials que serveixen per acreditar els fets.

No es van creure la versió exculpatòria

El processat va declarar al final del judici, després d'haver escoltat tots els testimonis i els perits, i només va respondre a les preguntes de la defensa. El tribunal no es va creure la seva versió i va arribar a dir a la sentència que era un relat calculat "al mil·límetre" per intentar eludir les conseqüències penals dels seus actes.

Brull, que anteriorment havia negat els fets, va al·legar al judici que havia mantingut relacions sexuals consentides amb quatre de les cinc víctimes, precisament els que tenien més de 13 anys en els moments dels fets i que, per tant, segons la llei d'aleshores podien arribar a prestar consentiment.

"La declaració del senyor Brull no ens mereix cap crèdit, ja que ens sembla incompleta, parcialment inveraç i, sobretot, formulada com a mera intenció exculpatòria. Tot i que, això sí, el processat la va exposar amb la mateixa tranquil·litat i fredor amb la que, segons va declarar un agent de policia, va entomar la notícia de la seva detenció", concloïa la sala.

El tribunal format pels magistrats Ildefons Carol, Fátima Ramírez i Sonia Losada va concloure que la declaració del professor de bateria va intentar ser una "via d'escapada" però que, al final, només va servir per reforçar encara més el relat de les víctimes. I, en aquest punt, la sala va afegir que el processat, no només no ha reparat el "mal incalculable" que ha causat a les víctimes, sinó que , a més, va actuar amb "falta d'empatia", i fins i tot "certa crueltat", quan va prestar declaració al judici.

L'Audiència va condemnar Jordi Brull a 26 anys i mig de presó, però recollia que, "per imperatiu legal", el temps de compliment efectiu de la pena serà de màxim 20 anys. El processat ha estat en llibertat al llarg del procediment.