La UdG demana reduir el consum d'aigua en pràctiques i procediments de laboratori

La universitat vol eradicar activitats que utilitzen de forma continuada un circuit d'aigua obert

La Universitat de Girona (UdG) demana als docents i investigadors que redueixin al màxim l'aigua que fan servir en pràctiques i procediments en els laboratoris. Així ho estableix una resolució del rector, Quim Salvi, que ha publicat aquest divendres arran de la declaració de l'estat d'emergència 1 per sequera hidrològica.

En la carta, el rector també demanar "eradicar" totes les activitats que impliquin "un ús continuat i sostingut d'aigua en circuit obert" i posa d'exemple les refrigeracions o les bombes de buit. El rector també demana reduir l'ús de l'aigua en recerques d'hivernacles i cambres de cultiu. Per últim, demana incorporar criteris d'eficiència en el consum d'aigua en nous equipaments.

El rector de la UdG ha anunciat aquest divendres nou mesures per reduir l'aigua en el marc de l'estat d'emergència 1 per sequera que ha decretat el Govern aquesta setmana. Algunes d'elles són comunes en altres àmbits com ara la prohibició de rentar els vehicles sinó és en establiments que fan servir aigua regenerada o la restricció de netejar espais exteriors amb aigua potable, ni regar les zones verdes (tret de l'ús d'aigua no potable mínima per garantir la supervivència de l'arbrat i les plantes).

En la resolució, Quim Salvi també inclou mesures concretes per a l'activitat de docència i recerca. Concretament, demana al personal que redueixi l'ús de l'aigua en pràctiques i procediments que es fan en els laboratoris. També hauran de disminuir el consum en el cas dels hivernacles, cambres de cultiu i altres parcel·les agrícoles destinades a la recerca.

Per altra banda, el rector demana eradicar les activitats que comporten "un ús continuat i sostingut d'aigua en circuit obert" i posa d'exemple les refrigeracions o les bombes de buit. En el servei d'esports de la universitat, les dutxes queden fora de servei i no es podran regar els camps expositius. A més, qui vulgui fer un consum d'aigua excepcional haurà de demanar una autorització expressa al Vicerectorat de Campus Sostenible de la UdG.

La resolució també inclou que els concessionaris dels serveis com la neteja o la cafeteria, entre d'altres hauran d'incloure mesures d'estalvi. En futures licitacions volen prioritzar un consum eficient de l'aigua.