Tota l'oposició a l'Ajuntament de Ripoll tomba el pressupost de Sílvia Orriols

L'alcaldessa també ha defensat el sistema d'empadronament al municipi

L'oposició de Ripoll ha tombat el pressupost municipal que ha presentat l'equip de govern de Sílvia Orriols al plenari d'aquest dimarts. La proposta, que incloïa partides per valor de 14,6 MEUR, no ha convençut l'oposició que en bloc hi ha votat en contra i que li ha recriminat, entre d'altres, "falta d'ambició".

Abans de començar el ple Junts ja havia anunciat que no hi donaria suport, de la mateixa manera que PSC i CUP havien avançat el seu vot en contra. Qui encara no s'havia posicionat eren Som-hi Ripoll i ERC, que finalment han acabat emetent un vot negatiu. En total el comptes han rebut onze vots en contra. Orriols ha perdut una de les votacions més importants del curs polític que evidencia la seva posició en minoria al consistori.

Des de Som-hi Ripoll, Joaquim Colomer, el primer a intervenir durant el torn de paraula, ha assenyalat a Orriols que es tractava d'un pressupost "sense ambició ni il·lusió" i sense cap proposta "engrescadora". "Ens preocupa perquè el dia a dia s'ha de gestionar, però també s'ha de pensar pel dia de mà. Des de la CUP, Dani Vilaseca també ha posat de manifest la "manca d'ambició" en l'apartat d'ingressos. "Hi ha molt camp per recórrer i caldria ser més valents", ha assenyalat, sobretot en matèria d'habitatge, ha recriminat.

Des de Junts, Maria Soldevila han lamentat que es tractés d'un pressupost "continuista" i ha dubtat que amb aquests comptes es pogués arribar a l'equilibri pressupostari. Li ha reconegut que hagi creat dotacions per a festes i gent gran, però li ha recriminat haver reduït partides dedicades a convivència ciutadana, com les extraescolars o la figura del mediador de carrer.

També des de Junts, Manoli Vega li ha recordat que per primera vegada el pressupost municipal "haurà de ser prorrogat". I ha afegit que s'hauran de discutir "una a una" totes les mesures i modificacions de crèdit, tot recordant-li que està governant en minoria amb només sis regidors.

Xantal Pérez, d'ERC, ha criticat que el pressupost municipal sigui "l'eina política més important del govern i vostès ho tracten com un tema menor". La regidora ha recriminat a Orriols que hagi desvestit partides com la d'habitatge, passant d'una dotació de 90.000 euros a només 20.000. A més, també ha lamentat que l'habitatge a Can Guillamet no s'inclogués en els comptes.

Per últim, Enric Pérez del PSC ha assenyalat que entenien el fet que el pressupost potenciï serveis a la gent gran, "però això no ha d'anar en contra de les polítiques a la gent jove o a la convivència". El regidor socialista li ha recriminat a Orriols que els comptes no incloguin acords ja aprovats, com per exemple el del Pla Local d'Habitatge. També li ha demanat que s'ocupi que el capítol dels pressupostos dedicats a subvencions d'òrgans superiors, actualment a 0, es pugui igualar almenys al de l'últim exercici.

Per la seva banda, Orriols ha defensat que es tractava d'un pressupost "auster", però "valent". "No hem apujat impostos i el marge per endeutar-nos és petit", ha explicat l'alcaldessa. Orriols ha recordat que s'ha donat oportunitat a tots els grups per fer aportacions al pressupost i ha explicat que alguns grups no han volgut. "Ara ens confirmen aquí la seva intenció de tombar el pressupost per poder vendre el relat fictici d'incapacitat per governar", ha dit.

El padró municipal i el xoc amb Junts

Durant el ple, s'ha tractat la polèmica del padró municipal i la gestió que n'està fent l'actual govern. Des de la CUP han recriminat a la batllessa "perjudicar" la situació de persones vulnerables amb la "dilatació" de terminis mentre que Orriols ha insistit que es tracta d'"una decisió política" centrada en "controlar i fiscalitzar" en aquesta matèria. La batllessa també ha explicat que s'ha canviat el programa informàtic i el formulari d'empadronament.

En aquest sentit, també ha afirmat que durant el govern de Junts, un podia sortir amb el volant d'empadronament a les mans "al cap de 5 minuts sense cap tipus de comprovació", un comentari que la portaveu de Junts, Manoli Vega, ha negat. Vega li ha replicat tot dient que, en tot cas, AC era qui podria estar empadronant determinades persones abans que d'altres –"si és un metge, segurament l'empadronem abans", ha dit-. Per això, li ha demanat a Orriols un informe on es detallin els empadronaments que s'han fet darrerament per poder veure si realment és així. 

Targetes sanitàries amb fotografia

Aliança Catalana ha portat al ple una moció per reclamar a Sanitat un canvi de les targetes sanitàries i que les noves incloguin una fotografia que permeti verificar la identitat dels pacients. Aquesta mesura, ha defensat, seria per evitar l'"ús fraudulent" per part d'alguns i que anar al CAP no fos "barra lliure".

Els onze regidors de l'oposició hi han votat en contra. Des de la CUP, Dani Vilaseca ha recriminat a Orriols que no presentessin la moció "pensant en la viabilitat i la qualitat de la sanitat pública, sinó per estigmatitzar un col·lectiu concret". A això, Orriols li ha contestat precisament feia pocs dies s'havia expedientat una treballadora de la Fundació Guifré per "privilegiar" una persona immigrant.