Un veí d'Esponellà gasta més de 5 milions de litres d'aigua en plena sequera

El consistori li imposarà una multa que pot arribar als 3.000 euros i el tall de subministrament

Multa exemplar per a un cas de malbaratament flagrant d'aigua. L'Ajuntament d'Esponellà (Pla de l'Estany) ha detectat un habitatge del municipi que durant l'any passat va arribar a consumir fins a 5.200 metres cúbics d'aigua. És a dir, més de 5 milions de litres. "Un consum desorbitat difícil d'explicar amb les restriccions actuals tant al rec com a l'ompliment de piscines", subratlla el consistori.

El cas s'ha pogut detectar després d'analitzar els consums d'aigua que fan els habitatges d'Esponellà. Un informe fet per l'empresa responsable de distribució recull com, trimestre rere trimestre, aquesta casa ha acumulat uns consums "extraordinàriament elevats", que superen amb escreix les restriccions fixades per la Generalitat.

Arran d'això, l'Ajuntament ja ha obert un expedient al propietari de l'habitatge. D'entrada, això ja es traduirà en una multa per una infracció molt greu. En aquests casos, segons especifica el reglament regulador del servei municipal d'abastament d'aigua, l'import s'estén en una forquilla que va dels 1.501 als 3.000 euros.

L'alcalde, David Juan, ja s'ha reunit amb el veí que ha estat malbaratant aigua per informar-lo que se li ha obert l'expedient sancionador. A més, l'alcalde també ha aprofitat la reunió per traslladar-li la seva "preocupació" pel volum d'aigua que consumeix i demanar-li que canviï d'actitud.

Si el veí continua persistint, l'Ajuntament d'Esponellà li imposarà una altra multa. A més, tot i que no desitja haver d'arribar fins a aquest extrem, l'equip de govern tampoc descarta tallar-li la connexió i suspendre-li el comptador. L'alcalde ja ha ofert la seva col·laboració als serveis municipals perquè es pugui trobar una solució "amb la màxima celeritat possible".

Segons informa el consistori, l'expedient sancionar contra aquest particular s'ha obert en emparar del reglament municipal "i no és obstacle ni condició perquè l'Agència Catalana de l'Aigua o la Generalitat, en el marc de les seves competències, decideixin intervenir i obrir expedients per incompliment de les diverses restriccions vigents".

Negocis i granges

L'Ajuntament d'Esponellà va decidir començar a revisar els consums d'aigua després de veure com, durant els darrers mesos, el municipi superava el topall permès de 230 litres per persona i dia. Al novembre, per exemple, aquesta quantitat es va situar als 291 litres; i al desembre, tot i reduir-se lleugerament, va continuar estant per sobre del límit (amb 273 litres).

El consistori i l'empresa distribuïdora van començar a analitzar els consums de tots els comptadors del poble, amb l'objectiu de detectar casos de malbaratament (bé sigui conscientment o bé per deficiències de les instal·lacions).

A banda d'aquest cas flagrant, els consums més elevats s'han detectat en alguns negocis i en algunes explotacions ramaderes. "Si bé per la naturalesa de la seva activitat és perfectament possible que això no estigui aparellat a cap mal funcionament ni a cap mal ús, des de l'Ajuntament s'ha contactat amb els abonats per assegurar que cada titular revisi els usos i comprovi que no hi ha fuites internes", diu el consistori.

L'alcalde lamenta "profundament" el malbaratament d'aigua que ha fet aquest veí, però també subratlla que el gran gruix d'habitants d'Esponellà compleixen amb les restriccions i fan un "ús responsable" del recurs. Juan també avança que, davant incompliments flagrants com el d'aquest particular, l'Ajuntament actuarà "amb la màxima diligència".