De camp de blat de moro a laberint

Un jove pagès de Sant Pere Pescador converteix un camp de més de tres hectàrees en un nou atractiu turístic

En Jordi Colls cultiva blat de moro en un camp que ja era del seu avi a Sant Pere Pescador (Alt Empordà). Reconeix que és difícil viure només de l'agricultura i, per això, ha creat en aquest terreny de tres hectàrees un laberint.

L'objectiu és oferir un nou atractiu turístic al municipi, que rep molts visitants, sobretot estrangers. Els laberints a camps de blat de moro són activitats molt conegudes a països com Gran Bretanya o els EUA però a Catalunya només hi ha un altre cas a Lleida. Els visitants han de trobar pistes enmig de les més de 200.000 plantes de blat de moro per aconseguir sortir del laberint.

Per als més atrevits, l'activitat també es pot fer de nit amb l'ajuda d'unes llanternes. Durant dècades, la família d'en Jordi Colls ha sembrat blat de moro en aquesta finca que tenen a la carretera dels càmpings de Sant Pere Pescador. Aquest jove pagès reconeix que cada vegada costa més guanyar-se la vida només a l'agricultura -la seva família també té pomeres- i, per això, va començar a rumiar alguna idea per treure més profit al terreny. Colls ha explicat que a Sant Pere Pescador reben molts turistes però, segons opina, hi ha poca oferta d'activitats per fer més enllà de la platja i els esports aquàtics.

Amb aquestes dues premises, Colls es va posar a treballar en la creació d'un laberint enmig d'aquest camp de blat de moro de més de tres hectàrees. "Després de tenir la idea em vaig posar a investigar i he vist que són activitats molt conegudes a països com EUA, França o Gran Bretanya", ha explicat. Per a la creació del laberint, ha hagut de posar un sistema de regadiu gota a gota (fins ara regaven per inundació) i han hagut d'arrencar algunes de les plantes.


Per poder obrir també s'han hagut d'esperar que el blat de moro fos alt i, com que aquesta primavera ha fet poc sol, les plantes han crescut més a poc a poc que mai. Colls explica que el laberint estarà en funcionament només durant la vida de la planta, és a dir, fins a meitat de setembre. Llavors hauran de segar i, l'any vinent, tornar a sembrar, a posar el sistema de reg i tornar a fer el laberint des de 0. "La collita tindrà la mateixa qualitat que sempre, tot això no l'afecta", ha assenyalat.

Una activitat per a tots els públics

Els turistes que arriben al laberint reben un mapa orientatiu on se'ls indica que han d'aconseguir sis números per poder sortir del laberint havent completat totes les proves. Per aconseguir cada número, han de superar proves com, per exemple, tirar unes bitlles amb una pilota de tenis per veure quin número amaguen. Un cop s'han aconseguit els sis números, s'ha de trobar la sortida. Un cop a fora i amb els sis números apuntats al mapa, reben un gelat com a recompensa.

El laberint obre a les tardes perquè, en tractar-se d'una activitat física, es vol evitar les hores fortes de sol. A més, està obert fins a les onze de la nit i, per tant, es pot fer de nit amb l'ajuda d'una llanterna. Colls ha explicat que per als més atrevits han programat per als divendres a la nit 'la nit del terror' ja que, més enllà d'haver de fer el laberint a les fosques, hi haurà "sorpreses" com personatges amagats entre les més de 200.000 plantes.

Tot el material que s'ha fet servir per confeccionar els jocs prové de caixes de recollida de pomes i d'altres materials reciclats.