Quatre enginyeres motiven en la professió als alumnes de l'escola l'Amistat de Figueres

L'associació d'enginyers industrials reparteix un conte il·lustrat a les biblioteques públiques

Quatre enginyeres gironines han explicat la seva professió a partir de diferents activitats als alumnes del cicle mitjà de l'escola de l'Amistat de Figueres (Alt Empordà). L'objectiu del projecte és despertar la vocació per les feines de l'àmbit STEAM (que són les sigles de Ciència, Tecnologia, Arts i Matemàtiques en anglès).

Es tracta d'una de les activitats del programa d'innovació STEAMcat i compta amb la col·laboració de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya. De fet, el col·lectiu ha fet un conte il·lustrat que ha repartit a totes les biblioteques públiques i els centres de primària de Catalunya en el marc del 160è aniversari de l'associació.

L'Observatori de l'Enginyeria afirma que l'estat espanyol necessitarà més de 200.000 enginyers en els primers deu anys per cobrir totes les necessitats de l'ecosistema empresarial i tecnològic. Per tal de garantir que hi haurà tots aquests professionals, des de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya s'ha engegat 'La màgia de l'enginyeria', un projecte per despertar les vocacions STEAM dels alumnes de primària, per tal d'encaminar-los al futur professional de l'enginyeria i la tecnologia.

Aquest projecte compta amb el conte il·lustrat 'La màgia de l'enginyeria' que explica la història d'en Roc i la Clara, dos germans curiosos que han de descobrir la professió del nou veí que s'instal·la a l'edifici. A partir d'aquí descobreixen llocs de feina on treballen els enginyers en diferents àmbits com ara l'aigua, l'energia, la indústria química, la mobilitat, la salut o les TIC.

A partir d'aquí es vol explicar a tots els nens què és i quina funció té aquesta professió. De moment, l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya ja han enviat un exemplar del conte a totes les biblioteques públiques i les escoles de primària del país.

A més, s'ha ofert la col·laboració als centres i l'escola de l'Amistat de Figueres ha estat una de les primeres en demanar-ho. De fet, aquest centra ja fa quatre anys que participen en el programa d'Innovació STEAMcat.

Quatre enginyeres gironines han treballat durant tres dies els materials que ofereix el conte il·lustrat amb els alumnes del cicle mitjà de l'escola altempordanesa. Els tallers han permès que les enginyeres expliquessin les seves feines a partir dels objectes que els repartien per tal que els infants entenguessin millor la professió.

A partir d'aquí, l'objectiu és fer atractiva aquesta branca professional i posar-lo en l'imaginari col·lectiu per tenir més professionals en el futur. Els enginyers asseguren que poques vegades es desperta la vocació si no hi ha familiars o coneguts molt directes que els mostren quina és la seva feina, a diferència d'altres professions més vocacionals com ara la medicina o els bombers.