L’Escala estudiarà la influència de la cultura grega en la 6a edició de Vila del Llibre

El primer cap de setmana de març el municipi es convertirà en l’epicentre literari de l’Empordà

L’Alfolí de la Sal de l'Escala (Alt Empordà) ha viscut durant aquest matí la presentació de la sisena edició de L’Escala Vila del Llibre. El festival, que tindrà lloc el primer cap de setmana de març, de l’1 al 3, tindrà com a gran protagonista i convidada la cultura grega i comptarà amb una àmplia oferta d’activitats per a tots els públics.

Han estat presents en la roda de premsa de presentació l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, el director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, i el comissari d’aquesta edició, l’hel·lenista i professor Eusebi Ayensa.

El director de la Xarxa de Viles del Llibre ha volgut remarcar d’entrada “la valentia de l’Ajuntament de l’Escala, que porta sis anys apostant per aquest festival, en un context com el que viu actualment la cultura i després de les dificultats dels darrers anys”.

En referència al programa, Bono ha deixat clar que amb aquesta edició s’enceta un nou cicle dedicat a les cultures històriques que han deixat petja a l’Escala i a Catalunya, però aportant-hi, al mateix temps, una mirada contemporània, “parlarem de la Grècia clàssica, com no podia ser d’una altra manera a l’Escala, però també farem una mirada a l’actualitat de la cultura grega”.

En el mateix sentit s’ha manifestat el comissari Eusebi Ayensa, hel·lenista, professor, membre de l’Acadèmia d’Atenes i director del Camp d’Aprenentatge Empúries, del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, que ha comentat que “abastem en aquest festival més de 2500 anys d’història, ja que des d’Empúries a Màrkaris Grècia és un far que no ens ha deixat d’il·luminar”.

Per la seva banda, l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, que ha reafirmat l’aposta del municipi pel festival “com a acte de país, preludi de Sant Jordi i com a una de les activitats que consoliden l’Escala com a potència cultural local”. També ha destacat, molt positivament, el paper que juga la Vila del Llibre com a agent que fa participar el poble a tots els nivells, des dels comerços a les escoles.

Grècia i Catalunya, un pont de mar blava

Tal i com ha remarcat Eusebi Ayensa durant la presentació del festival, aquest centra la seva mirada en la cultura grega, però no de manera unidireccional, sinó en el diàleg i les influències que aquesta ha deixat en les lletres catalanes.

En aquest sentit, el festival abordarà la relació de dues de les nostres grans escriptores, Maria Àngels Anglada i Víctor Català, amb la cultura hel·lènica. S’homenatjarà la primera amb un acte de record, a 25 anys de la seva mort, que compta amb la col·laboració de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona i que culminarà amb un recital de la poesia d’influència clàssica d’Anglada interpretada per l’actriu Rosa Cadafalch.

De Víctor Català se’n parlarà des de dues vessants, la literària, amb la relació amb la cultura de l’Egeu, i l’arqueològica, on es posarà de relleu la relació de l’escriptora amb el jaciment d’Empúries. Ens en parlaran Mita Casacuberta, directora de la Càtedra Víctor Català, i Marta Santos, directora del MAC Empúries.

 També participaran al festival els actors Carme Callol i Jaume Comas, que ens convidaran a fer una passejada per la literatura grega de la mà de les traduccions que se n’han fet al català. I, també amb relació a les traduccions, es parlarà de la Col·lecció Bernat Metge i la seva feinada ingent per a la recepció, en la nostra llengua, dels clàssics grecs (i llatins), així com de la importància i la valentia dels nous editors per seguir-los traduint, interpretant i publicant. Així mateix, en relació directa amb la cultura grega contemporània passarà pel festival, en una conversa virtual, el mestre del gènere negre grec, Petros Màrkaris, que dialogarà sobre la novel·la policíaca i criminal amb l’escriptor Sebastià Bennasar.

 El festival, com sempre, s’articularà al voltant de la platja de les Barques i del mercat d’editorials independents, que en aquesta edició comptarà amb 35 integrants. A més dels actes directament relacionats amb la temàtica principal del programa, L’Escala Vila del Llibre oferirà com cada any un ventall d’activitats per a tots els públics que posarà en relleu les novetats editorials del mercat, les obres i cites imprescindibles de l’any 2024 i, com és d’habitud, el patrimoni escalenc.

Les taules de novel·la negra; les efemèrides d’aquest any, que recorden figures com les del poeta Vicent Andrés Estellés, a cent anys del seu naixement, i del dramaturg Àngel Guimerà, a cent anys de la seva mort; les rutes culturals per l’Escala; i els tallers familiars no faltaran a la seva cita amb la cultura al front de mar.