Tossa de Mar preveu reduir la pressió de l’aigua i prohibir l’ús de les dutxes de la platja

El municipi aprova una ordenança municipal que contempla talls de subministrament en cas d’emergència

Davant de la previsió que bona part de Catalunya entri en fase d’emergència per falta d’aigua en els dies que venen, el municipi de Tossa de Mar (Selva) ha decidit dotar-se d’una eina legal que permeti restringir el consum d’aigua a partir de diferents mesures previstes en una ordenança municipal. El text s’ha sotmès ara a exposició pública perquè qui vulgui presenti les al·legacions oportunes.

Entre altres punts, la normativa preveu limitacions a l’àmbit domèstic com ara omplir piscines, regar els jardins i l’hort, netejar vehicles, barques, carrers i façanes i prohibir les fonts ornamentals, els estanys o llacs artificials d’ús estètic. També es faran limitacions en les granges que utilitzen la xarxa d’aigua potable.

Per altra banda, la normativa municipal prohibeix l’ús de les dutxes de la platja i els rentapeus que hi ha, tallar temporalment el subministrament en les fonts públiques i reduir la pressió de l’aigua en determinades franges horàries. L’ordenança també recull que caldrà fer campanyes de conscienciació per reduir l’ús de l’aigua i intensificar el control de consum i la detecció d’infraccions d’aquestes mesures.

En cas en què el municipi entri en fase d’emergència, l’ordenança preveu que el consistori pugui aplicar talls en el subministrament en determinades franges horàries o per sectors del municipi.

Sancions de fins a 3.000 euros

La normativa municipal també estableix una graduació de les sancions per incomplir les restriccions previstes. D’aquesta manera, es preveuen multes que vagin fins als 3.000 en funció de si es considera una infracció lleu, greu o molt greu. En el cas d’omplir piscines de fins a 10 metres quadrats o regar jardins de 200 m2 es considera una infracció lleu i la sanció no superarà els 750 euros.

Per altra banda, el consum excessiu d’aigua d’entre un 10 i un 25% superior a l’establert ja es considera infracció greu. També ho és omplir piscines d’entre 10 i 30 m2 o regar jardins d’entre 200 i 500 metres quadrats. Les multes per aquest tram seran d’entre 751 euros fins als 1.500.

En l’últim tram de sancions hi ha les infraccions molt greus, previstes amb multes d’entre 1.501 euros i 3.000. En aquest cas es tracta de casos d’omplir piscines de més de 30 m2, subministrar aigua amb camions cisterna per a un ús no permès en l’ordenança, alterar els comptadors o desatendre els requeriments que enviï l’ajuntament.

A més, l’ordenança aprovada per Tossa de Mar preveu suspendre el subministrament en infraccions molt greus i limitar el cabal d’aigua en els casos greus.