L'hospital d'Olot fa la primera donació de teixits gestionada i coordinada des del mateix centre

Fins ara s'havia de traslladar al Trueta de Girona o el Santa Caterina de Salt

L’Hospital d’Olot (Garrotxa) ha gestionat la primera donació de teixits musculoesquelètics aquest mes de gener. Es tracta de la primera donació multi-teixit que fa el centre, a banda de les còrnies, que s’extreuen des del 2018, i resultat del model de treball en xarxa per incentivar i potenciar la donació d’òrgans i teixits en els hospitals de la Regió Sanitària de Girona. En el marc d’aquest model, l’Hospital d’Olot va constituir la Comissió de Donació i el Programa de Donació de Teixits.

L’extracció ha estat possible gràcies al treball en equip dels professionals de la Comissió de Donació, amb infermeres, metgesses i tècnics de cures auxiliar d’infermeria, i del Donor Center del Banc de Sang i Teixits, que s’han traslladat al centre per fer l’extracció. En aquest primer cas s’ha obtingut pell i teixit musculoesquelètic.

La Comissió és l’encarregada de gestionar les possibles donacions i ha elaborat un protocol d’actuació per al procés de donació de multi-teixits a l’Hospital d’Olot, basat en la informació, la detecció i l’organització. Actualment l’equip analitza els possibles donants i, en cas d’èxitus, avisa el Donor Center (equip especialitzat del Banc de Sang i Teixits) perquè en faci l’extracció. El protocol s’aplica a tot el centre, especialment a les àrees d’urgències, les unitats d’hospitalització d’aguts i de crònics, i al PADES.

Amb l’esforç del personal assistencial, que està directament en contacte amb el pacient i la seva família durant l’ingrés i, sobretot, gràcies a la sensibilitat dels familiars, és possible fer la detecció de possibles donants i organitzar les extraccions. El procés d’extracció va a càrrec dels professionals del Donor Center, que es desplacen a l’Hospital d’Olot un cop feta la tasca de detecció del possible donant, la informació a les famílies i la revisió de la història clínica i les determinacions prèvies, requisits imprescindibles per al procés de donació.

L’Hospital d’Olot se suma a l’Hospital Josep Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt (IAS) com a centre donant de multi-teixits, a excepció de les còrnies, de la Regió Sanitària de Girona.

El Departament de Salut i l’Organització Catalana de Trasplantament (OCATT) van fer públiques la setmana passada les dades de donació i trasplantament a Catalunya d’aquest 2023. Unes xifres rècord que, en la donació de teixits, es tradueixen en 1.878 donants, que van permetre obtenir 2.718 teixits.