Educació vetllarà per ''mantenir les dues seus'' de l'institut Ermessenda de Girona

L'ajuntament reitera que la situació actual és "anòmala"

El Departament d'Educació defensa "mantenir les dues seus" de l'institut Ermessenda de Girona i avança que treballarà perquè sigui així en el pròxim curs. "Estem més a prop que mai de construir el nou institut", ha recordat el director dels serveis territorials, Adam Manyé.

El nou Ermessenda ha d'anar a l'antiga fàbrica Simon. De tota manera, el director territorial sí que ha assegurat que Educació no pagarà el lloguer de l'edifici Casal Bisbe Cartañà, on hi ha una de les dues seus de l'actual centre, perquè el Departament "només inverteix en el patrimoni propi".

Per la seva banda, la regidora d'Educació de Girona, Queralt Vila, ha insistit que la situació actual és "anòmala" perquè els ajuntaments no tenen competències en secundària.

Manyé ha recordat que la construcció definitiva del nou institut a l'antiga fàbrica Simon de la carretera Barcelona és més a prop que mai i el Departament ja té "dotze propostes" de despatxos d'arquitectes per tirar endavant l'edifici. Per això Manyé ha insistit en el fet que cal prioritzar "mantenir l''statu quo' de l'institut -dividit en les dues seus actuals- i "aprimar al màxim" els cursos que haurà de durar la provisionalitat vigent del centre de secundària.

El Govern va licitar el projecte del nou centre al desembre i el 17 de gener va tancar el termini. Ara s'han obert les pliques i caldrà decidir quina de les propostes és la guanyadora per tirar el projecte endavant. Malgrat tot, Àdam Manyé ha recordat que avui dia encara no s'ha fet efectiva la cessió del solar de l'antiga fàbrica Simón al Departament d'Educació i avisen que calen els terrenys per seguir avançant en la construcció del centre.

La polèmica del lloguer

El portaveu d'Educació a les comarques gironines ha insistit que la prioritat és "no moure la comunitat educativa en els dos, tres o quatre anys que queden" abans el nou institut no estigui acabat. Així i tot, assegura que el departament no pot pagar el lloguer de l'espai del Cartañà perquè la competència d'Educació és "invertir en patrimoni amb construccions definitives o temporals", en referència a la possibilitat de posar mòduls prefabricats mentre no es construeix un edifici de forma definitiva.

Per això afirma que la competència del lloguer recau sobre l'Ajuntament de Girona perquè és "qui té la responsabilitat de cedir els terrenys" a Educació a l'hora de fer-hi un centre escolar.

Per la seva banda, la regidora d'Educació a l'Ajuntament de Girona, Queralt Vila, ha descartat que el consistori segueixi abonant els diners corresponents al Bisbat de Girona. Assegura que la situació és "anòmala" i que els serveis jurídics municipals "han recalcat" que no poden renovar el contracte de lloguer perquè el consistori "no té competències en matèria d'edificis de secundària".

Per això la regidora afirma que la "responsabilitat de l'Ajuntament de Girona és oferir solars a la Generalitat" i això és el que han fet ara, ja que han posat sobre la taula "diverses alternatives" com ara el solar de Can Prunell, al costat de l'escola del Bosc de la Pabordia, i que és on hi ha l'altra seu de l'institut Ermessenda.

Una "alternativa vàlida"

Des d'Educació creuen que és una "alternativa vàlida" que permetrà "cohesionar el centre" després de gairebé una dècada de funcionament dividit. Queralt Vila ha remarcat que l'objectiu del consistori és "aconseguir que la comunitat educativa estigui en les millors condicions possibles" però sempre dins de la legalitat que els empara. "Amb els termes que tenim ara és molt difícil de mantenir les dues seus", ha avisat Queralt Vila.

A més, la regidora ha recordat que havien exposat la situació a les famílies i al Departament d'Educació i que havien assenyalat "l'opció més raonable", que era reubicar els alumnes del Cartañà en els terrenys de Can Prunell.

De moment, el Departament d'Educació ja està estudiant quants mòduls prefabricats faran falta per unificar les dues seus i quina seria la distribució dels espais i serveis. En paral·lel, el consistori avança que ampliaran els espais de patis i exteriors que calguin i també facilitaran el transport amb les tres línies d'autobús que arriben fins al centre, adaptant els horaris a "les entrades i sortides de l'institut". Vila també s'ha ofert a les famílies per resoldre altres necessitats que tinguin.

El Bisbat de Girona, sorprès amb la decisió

Davant d'aquest ball de competències entre el Departament d'Educació i l'Ajuntament de Girona, el Bisbat de Girona s'ha mostrat "sorprès" amb la notícia que el consistori no renovarà el contracte de lloguer per l'edifici del Cartañà. El contracte finalitza a finals d'aquest curs i fonts del Bisbat han explicat a l'ACN que ningú els havia comunicat res fins ara, quan ha esclatat la polèmica.

De tota manera, la diòcesi ha mostrat la voluntat de buscar una solució. Per això pròximament es vol reunir amb la comunitat educativa, representants del consistori i també del Departament d'Educació i negociar com resoldre el conflicte. En aquest sentit, Queralt Vila ha admès que estan "explorant altres vies" però no ha volgut entrar en més detall fins que no hi hagi una conclusió més ferma.