Girona impulsa millores per facilitar més l'empadronament de nouvinguts

Sergi Font diu que es farà una guia virtual i demana "no fer demagògia"

Girona impulsa millores per facilitar més l'empadronament de nouvinguts després de parlar amb les ONG. Sobretot, els canvis fan referència a la manera com es fa arribar la informació a aquells qui han de fer el tràmit (per exemple, incorporant més idiomes a la web).

El tinent d'alcaldia Sergi Font explica que l'objectiu és acabar disposant d'una guia virtual que "acompanyi" els nouvinguts a l'hora d'empadronar-se electrònicament. Font també ha demanat "no fer demagògia" amb el fet que Girona aparegui en un llistat d'ajuntaments que impedirien l'accés al padró, perquè el seu cas "no té res a veure amb el de Ripoll". El motiu que va dur les ONG a afegir-li, ha dit, en cap cas són les traves sinó la demanda perquè es millorés la informació.

La gestió del padró es va fer un lloc al ple municipal d'aquest gener. Va ser arran d'una pregunta del PSC, que el cap de setmana ja havia mostrat la seva "preocupació" perquè el nom de Girona aparegués en un llistat elaborat per les ONG sobre ajuntaments que no estarien garantint aquest tràmit bàsic.

"Ens preocupa molt aquesta situació, però tampoc volem fer demagògia; no diem que Girona sigui igual a Ripoll", va dir el regidor socialista Maxi Fuentes. "Amb això no volem jugar, però tampoc creiem que sigui bona la política de tirar pilotes fora; per això demanem quines accions fa l'equip de govern per facilitar l'empadronament dels nouvinguts", va afegir.

El tinent d'alcaldia de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font, va admetre que veure com l'Ajuntament apareixia al llistat els havia sorprès. "Girona ha estat i és un model a seguir pel que fa a l'empadronament", va afirmar Font.

"Ho va ser quan es van aplicar les solucions vinculades amb el lloguer social, quan es va aconseguir empadronar 100% via electrònica o, més recentment, quan s'ha signat un acord pioner amb la Subdelegació del govern espanyol per poder estalviar tràmits a la ciutadania a l'hora de comprovar l'empadronament i permetre que es pugui fer de manera directa entre les dues administracions", va assegurar.

Sergi Font va explicar que després de veure el llistat de les ONG, el primer que es va fer va ser parlar amb tots els serveis municipals vinculats amb la gestió del padró. "Tots ells, sense excepció, també van mostrar la seva estranyesa", va precisar el tinent d'alcaldia.

D'entrada, Font va dir que es va "comprovar i garantir" que el tràmit s'estigués fent com pertocava i, en paral·lel, es va parlar amb la defensora de la ciutadania per fer un recull de "casos concrets" de gent que s'hagués trobat amb dificultats. "Vam comprovar que tots s'havien resolt i que anaven en la línia de la manera com s'havia gestionat la informació que s'havia donat des de l'Ajuntament; en cap cas, però, sobre cap canvi en el procés ni dificultat extra afegida", va subratllar.

"Essencialment a nivell informatiu"

A partir d'aquí, el consistori es va posar en contacte amb la Coordinadora d'ONG Solidàries, d'on sortia el llistat, per veure els motius que havien portat a incloure-hi el consistori. "Ens van confirmar que el cas de Girona no tenia absolutament res a veure amb el de Ripoll o qualsevol altre ajuntament que posés dificultats amb l'empadronament", va assegurar Font.

"Però sí que consideraven que, essencialment a nivell informatiu, hi havia alguns elements de millora; per aquest motiu, i només per aquest motiu, ens van incloure a la llista", va precisar el tinent d'alcaldia.

Entre d'altres, les demandes de les ONG anaven en la línia d'impulsar millores a la web. Per exemple, incorporant un format de lectura fàcil, ampliant els idiomes disponibles o fent "que l'avís per a les persones que no tenen tota la documentació per acreditar que viuen a Girona fos més clar", va concretar Font.

El tinent d'alcaldia va explicar que algunes millores ja s'han dut a terme, i que d'altres estan valorant-se o bé "en vies de treball" amb l'objectiu d'aconseguir que l'Ajuntament de Girona tingui una guia virtual que pugui "acompanyar" els nouvinguts a la ciutat a l'hora d'empadronar-se electrònicament.  

Ara bé -i aquí, va llançar un dard contra l'Estat- Sergi Font també va precisar que, des de la Coordinadora d'ONG, també els van dir que "alguns dels punts que van fer que Girona estigués inclosa a la llista, essencialment, estaven vinculats a la Subdelegació del govern espanyol". "Són aspectes que des de l'equip de govern s'hi pot fer molt poca cosa, però que compartim al 100% amb la coordinadora, i que ja ens hem ofert per treballar-los de manera conjunta", va indicar el tinent d'alcaldia.

"L'empadronament és una obligació, i podem estar molt orgullosos de la gestió que s'ha estat gent i es fa des d'aquest ajuntament", va insistir Font. I dirigint-se al PSC, va concloure: "Per tant, confiem que en un tema tan sensible com aquest no es permetrà més el rumor ni el foment d'elements ni notícies infundades; tampoc, per part del seu grup polític".